Ερντογάν: Η τρομοκρατία απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια όλων μας

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η τρομοκρατία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια όλων, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πει ότι η διεθνής κοινότητα έδωσε καλές εξετάσεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η ευχή του είναι η σύνοδος των G20 να είναι μια κρίσιμη καμπή. “Παρόλα τα βήματα που κάναμε βλέπουμε ότι δεν καταφέραμε μια πραγματική παγκόσμια μεταρρύθμιση. Την περασμένη χρονιά ετοιμάσαμε ως χώρες των G20 τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αν τις εφαρμόσουμε πλήρως και χωρίς ελλείψεις θα πάρουμε δύο μονάδες στήριξη. Παίρνουμε θετικά αποτελέσματα από τις εργασίες που κάναμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν καταφέραμε ακόμη να πετύχουμε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομική επίδοση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι για πρώτη φορά σε σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας και μάλιστα συμφώνησαν σε σχέδιο δράσης για την ενέργεια. Ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά από το 2011 συνήλθαν οι Υπουργοί Γεωργίας.

Στο μεταξύ στο περιθώριο της συνόδου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε ανεπίσημη συνάντηση μισής ώρας με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η φωτογραφία από τη συνάντηση δόθηκε από πλευράς Ρωσίας μέσω τουίτερ.

Αργότερα απόψε αναμένεται ο Τούρκος Πρόεδρος να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι σημερινές εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν με δεξίωση και δείπνο εργασίας που θα δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους συνέδρους και θα συζητηθεί η τρομοκρατία και το προσφυγικό.