Ερντογάν: “Η Τουρκία έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της”

{loadposition ba_textlink}

“Το καθεστώς Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης”, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για “πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”.

Ο Ερντογάν είπε πως “χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία” και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις, που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και τόνισε: “Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς”.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως έγινε “στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων” και πρόσθεσε: “Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Ολοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της”.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στις περιοχές, τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία, υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι, λέγοντας “στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει Ισλαμικό Κράτος. Λένε ότι χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους”.

Σχετικά με το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ρωτήθηκε σήμερα ο νέος Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ είπε: “Έχουμε με τη Ρωσία φιλικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις που στηρίζονται σε μακρινό παρελθόν. Έχουμε σχέσεις σε πολλούς τομείς πέραν της ενέργειας. Ως προς τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, δεν είμαι απαισιόδοξος”.

Πηγή: KYΠΕ