Ερντογάν: “Δεν είναι πράγματα αυτά!”

“Δεν είναι πράγματα αυτά”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζοντας τα γιουχαΐσματα από Τούρκους φιλάθλους κατά τον αγώνα Ελλάδας Τουρκίας το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι μπορεί να τα προκάλεσαν αυτά 100 άτομα οι οποίοι άρχισαν να σφυρίζουν ωστόσο αυτά είναι λάθος να γίνονται. 
“Εμείς δεν είμαστε ένα έθνος που να μην έχουμε καν την υπομονή να ακούσουμε και να σεβαστούμε τον εθνικό ύμνο μιας χώρας. Τι θα γινόταν αν το έκαναν άλλοι σε μας; Θα τον ακούσεις ήρεμα μέχρι να τελειώσει. Τι είναι αυτά; Κάνουμε ένα φιλικό αγώνα και αυτοί είναι φιλοξενούμενοί μας. Ο τουρκικός λαός δεν συμπεριφέρεται έτσι στους φιλοξενούμενους του”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μίλησε και με τον προπονητή της εθνικής Τουρκίας Φατίχ Τερίμ λέγοντάς του ότι σωστά αντέδρασε ο ίδιος απέναντι σε αυτούς που συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο. “Πρέπει να τα λύσουμε αυτά. Αν δεν τα λύσουμε και κάνουμε προκλήσεις αυτό θα είναι ενάντια στον κόσμο της ειρήνης που θέλουμε να ιδρύσουμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο Φατίχ Τερίμ ο οποίος είχε επίσης καταδικάσει τα γιουχαϊσματα την επομένη του αγώνα, είχε ήδη συνάντηση με την Τουρκική Ομποσπονδία Ποδοσφαίρου και τους πρότεινε να κινηθούν ώστε να διορθώσουν την εικόνα της Τουρκίας στους ξένους.

Πρότεινε μάλιστα τα εξής μέτρα:

1. Πριν τον κάθε αγώνα σε συνέντευξη Τύπου να τονίζεται ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον εθνικό ύμνο των άλλων και στη μονόλεπτη σιγή.
2. Να τυπωθούν μπροσούρες οι οποίες να μοιράζονται πριν τον αγώνα και να γίνονται ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Να γίνουν σύντομα φιλμάκια τα οποία να τα παρουσιάζονται στον κόσμο μέσω τηλεοπτικών καναλιών κυρίως. 
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα συνεργαστεί και με τα σχολεία ώστε να τεθεί το θέμα και στην δημόσια εκπαίδευση. 

Πηγή: KYΠΕ