Έρχεται το τέλος στις χρεώσεις roaming στην Ε.Ε.

Πριν από δέκα ημέρες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017. Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

• τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις
• τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
• τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.

Περαιτέρω διευκρινήσεις δόθηκαν σήμερα από τον Επικεφαλής του Νομικού και Οικονομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών, Γκιγιέρμο Μπελτρά, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση αναγνώστη του Euronews.

“Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής σημαίνει θεωρητικά, ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στη χώρα που ζείτε και να χρεώνεστε με τις ίδιες τιμές.

Αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. η εταιρία κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να περιορίσει την ελεύθερη χρήση της περιαγωγής. 

Μπορεί για παράδειγμα να σας επιτρέψει να έχετε περιαγωγή με χρέωση σαν να είστε στη χώρα σας, μόνο για λίγες εβδομάδες ή μήνες κάθε χρόνο, ή να σας προσφέρει μόνο μια ορισμένη αναλογία από τον κανονικό μηνιαίο σας χρόνο, όταν ταξιδεύετε.

Μας υποσχέθηκαν ότι το νέο σχέδιο που αφορά την περιαγωγή θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου 2017. Αλλά υπάρχουν μερικοί όροι που πρέπει να ικανοποιηθούν μέχρι τότε. Ο πιο σημαντικός ανάμεσά τους είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση όσον αφορά στον τρόπο που οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα γιγαντιαίο βήμα. Γι’ αυτό το λόγο ανησυχούμε ότι η μέρα κατάργησης των χρεώσεων θα αναβληθεί.

Μέχρι τότε θα υπάρξει μια σημαντική μείωση των τιμών περιαγωγής, που θα ενεργοποιηθεί από τις 30 Απριλίου 2016. Θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας, κάνοντας κλήσεις με χρέωση 5 σεντς το λεπτό, να στέλνουμε SMS με 2 σεντς και 5 σεντς το megabyte, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα μας στο εξωτερικό.

Ο ευρωπαϊκός νόμος περιέχει και μερικά μέτρα για να εμποδίσει την αύξηση των τιμών σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, οι πάροχοι θα έχουν ένα πλαφόν για τις τιμές που μπορούν να επιβάλλουν στη χώρα τους.

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών, καλωσορίζουμε αυτούς τους νέους κανονισμούς ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς μια Ευρώπη, πραγματικά, χωρίς σύνορα. Αλλά είμαστε δυσαρεστημένοι, επειδή το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, περιλαμβάνει πολλούς όρους και πάρα πολλούς περιορισμούς”.

Πηγή: news247.gr