Ο Fitch υποβάθμισε τη Volkswagen σε ‘ΒΒΒ+’, από ‘Α’

{loadposition ba_textlink}

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγισης Fitch Ratings υποβάθμισε τη Δευτέρα το βράδυ τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG στο “ΒΒΒ+”, από “Α”, ενώ έθεσε τις προοπτικές της εταιρείας σε αρνητικό ορίζοντα.

Επίσης, υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Volkswagen σε “F2” από “F1”.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου που αναδεικνύονται από τη συνεχιζόμενη κρίση δοκιμών εκπομπών ρύπων η οποία αφορά μέχρι και 11 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες ντίζελ.

Ο Fitch επισημαίνει πως αν και έχει ενσωματώσει στην αξιολόγηση τη σχετικά αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου, ωστόσο, πιστεύει ότι η εμφάνιση μιας απάτης τέτοιου μεγέθους, η οποία είτε πέρασε απαρατήρητη είτε δεν αντιμετωπίστηκε από τη διεύθυνση της εταιρείας για τόσο πολύ καιρό, δεν συνάδει με την αξιολόγηση “Α”.

Επίσης, η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τον οίκο, τις αναμενόμενες άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση συμπεριλαμβανομένων του κόστους ανάκλησης, πρόστιμα, αγωγές και δικαστικές διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη μείωση των πωλήσεων και εσόδων αλλά και τυχόν εκπτώσεις στην πώληση οχημάτων.

Τέλος, ο Fitch πιστεύει ότι η Volkswagen μπορεί να αντέξει έκτακτες εκροές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως σε σχέση με ενδεχόμενα πρόστιμα και νομικές απαιτήσεις κατά επόμενα λίγα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ