Φωκαΐδης: “Απαιτείται κοινή δράση για να μη πληρώσουμε το τίμημα της αδράνειας”

{loadposition ba_textlink}

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, αφού τόνισε την ανάγκη για ανάληψη κοινής δράσης για αντιμετώπιση των τρομοκρατών ευχαρίστησε όλες τις χώρες της Ένωσης για την έκφραση αλληλεγγύης.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκφράζοντας συγκλονισμό και βαθύτατη θλίψη για την ειδεχθή αυτή πράξη ασύγγνωστης βαρβαρότητας, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι δεν αρκεί η έκφραση συμπάθειας και αλληλεγγύης.

Όπως είπε, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, «δεν πρέπει να παραμείνει στη μνήμη μας μόνο ως μια θλιβερή στιγμή αλλά και ως ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας».

«Τώρα, συνέχισε, είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την προσέγγιση μας για την κοινή μας ασφάλεια, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κοινή ασφάλεια χωρίς κοινή άμυνα». Απαιτείται, όπως ανέφερε, κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και για την καταπολέμηση των αιτίων που οδηγούν σε αυτού του είδους τις εξτρεμιστικές βαρβαρότητες.

«Μόνο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να προστατέψουμε τους πολίτες μας, να προστατέψουμε τις κοινές μιας αξίες, τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν ούτε και τώρα αναλάβουμε από κοινού προληπτική δράση ενάντια στη τρομοκρατία, πολύ φοβούμαι ότι είμαστε καταδικασμένοι να πληρώσουμε, με ακόμα πιο φρικτό ίσως τρόπο, το τίμημα της κοινής μας αδράνειας».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου,συζητήθηκαν επίσης η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για διασύνδεση του στόχου της προαγωγής της ασφάλειας και ανάπτυξης σε τρίτες χώρες, καθώς και οι τρέχουσες επιχειρήσεις της ΕΕ, που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για την επιχείρηση EUNAVFOR ΣΟΦΙΑ, που διεξάγεται ανοικτά της Λιβύης για την ανάγκη εξολόθρευσης των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας(ΕΟΑ) που ακολούθησε, ο Υπουργός Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, που με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στη Λευκωσία την περασμένη βδομάδα ενώ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου στις νέες πρωτοβουλίες και τα προγράμματα του ΕΟΑ.

Της Συνόδου προέδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.