Φωκαΐδης: “Επιτυχής η κοινή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου-Γαλλίας”

{loadposition ba_textlink}

Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPFRA-04/15”, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας και αποτελεί την 4η προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Mε βάση το σενάριο, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μεταξύ άλλων, η άσκηση περιελάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στη θάλασσα από τα Ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας από τα πλωτά μέσα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, αλλά και από τη γαλλική φρεγάτα FGS “LAFAYETTE”. Εκτελέστηκαν επίσης προσνηώσεις ελικοπτέρων επί της γαλλικής φρεγάτας για επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των «ναυαγών» (MEDEVACOperation).

Πηγή: KYΠΕ