Φωτίου: “Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού”

{loadposition ba_textlink}

Θέλουμε και επιδιώκουμε μια λύση του Κυπριακού γνωρίζοντας πως αυτή η λύση θα είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, αλλά συμβιβασμού σωστού και έντιμου που θα υπηρετεί πρωτίστως το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της και μαζί το συμφέρον της ειρήνης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των Πεσόντων Μελών του Κυπριακού Στρατού, Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, ο κ. Φωτίου είπε ότι “αυτό η πλευρά μας το έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό και ξεκάθαρο μάλιστα τρόπο, χωρίς τις όποιες υπεκφυγές, επιδεικνύοντας όλη την καλή θέληση και βούληση μέσα από τις διεξαγόμενες συνομιλίες είμαστε έτοιμοι για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ισχυρό κεντρικό κράτος που να λειτουργεί ισότιμα και αποτελεσματικά στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου”.

Σημείωσε ότι “θα πρέπει όμως επιτέλους να πάρει και τις δικές της απαραίτητες αποφάσεις η Τουρκία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια ουσιαστικής στήριξης των συνομιλιών, πέρα από κάποιες περιθωριακές τοποθετήσεις που κάθε άλλο παρά έχουν βοηθήσει τη διαδικασία”.

Αρα, είπε ο κ. Φωτίου, “και αυτό προέχει σαν μήνυμα προς τους ισχυρούς της γης, θα πρέπει να πειστεί η Τουρκία να μετουσιώσει σε πράξη τις προθέσεις της για λύση του Κυπριακού”.

“Άλλο οι διακηρύξεις που εν πολλοίς γίνονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, και άλλο οι πράξεις που βοηθούν τη διαδικασία και δημιουργούν προοπτική και βάσιμη ελπίδα για πρόοδο”, ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας για μια πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς και διαχωριστικές γραμμές, μια πατρίδα με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα”.

“Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο προς τους ήρωες και τους μάρτυρες μας και προς όλους που υπηρέτησαν με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος τους και με τιμή, περηφάνια και αξιοπρέπεια την πατρίδα τους”, είπε καταλήγοντας.

Πηγή: KYΠΕ