Γιάννης Γιαννάκη: “Να μην αντιμετωπίζουμε εχθρικά τη διαφορετικότητα”

Η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά ότι οφείλουμε να ανοίξουμε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας στον συνάνθρωπό μας και να μην αντιμετωπίζουμε εχθρικά τη διαφορετικότητα, αναφέρει σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας στις 16 Νοεμβρίου ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη.

Ανεκτικότητα, προσθέτει, σημαίνει εκτίμηση σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό, αναγνώριση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών του άλλου. Η ανεκτικότητά απέναντι στο ξένο, το άγνωστο, το διαφορετικό, το εναλλακτικό αποτελεί βασικό κριτήριο πολιτισμού και δημοκρατικότητας κάθε κοινωνίας και πολιτείας. Η ανεκτικότητα αποτελεί ηθικό καθήκον, πολιτική και νομική υποχρέωση για τα άτομα, τις ομάδες και τα κράτη. Ορίζεται ως ο σεβασμός και η εκτίμηση της μεγάλης ποικιλίας πολιτισμών, τρόπων έκφρασης κι εκφάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης ανά τον πλανήτη.

Ο κ. Γιαννάκη αναφέρει επίσης ότι κ ανεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Πρέπει να διδάσκεται και να μεταδίδεται. Είναι αδιαμφισβήτητο, συμπληρώνει, ότι η ανεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην προκατάληψη και το μίσος, ότι χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας.

«Ως εκ τούτου, κάθε κοινωνία οφείλει να εντάξει στα προγράμματα εκπαίδευσής της την καλλιέργεια της ανεκτικότητας στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των επιρροών που οδηγούν στον φόβο, στον αποκλεισμό των άλλων, στην κατάφωρη αδικία, στη βία, στις διακρίσεις και στη περιθωριοποίηση», αναφέρει.

Προσθέτει ότι οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης, η εκκλησία και οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις δράσεις τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων και για την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων τόσο μέσα στη σχολική και τοπική κοινότητα όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Αναφέρει επίσης ότι η κουλτούρα ανεκτικότητας μπορεί να είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στον πόλεμο, τη βία, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ότι η καλλιέργειας μιας τέτοιας κουλτούρας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων.