Οι χώρες με τις πιο ασφαλείς τράπεζες στον κόσμο

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα των παγκόσμιων οικονομιών παρείχε μία σειρά ενδιαφέροντων και χρήσιμων στοιχείων για τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα των θεσμών που απαρτίζουν τις εθνικές οικονομίες. Ένα από αυτά είναι και η ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, καταρτίστηκε η λίστα με τις χώρες που διαθέτουν τα ασφαλέστερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές!

11.ΤΣΕΧΙΑ

Το παράδοξο στοιχείο με το τσεχικό τραπεζικό σύστημα είναι πως οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου είναι οι ξένοι επενδυτές.

10.ΕΛΒΕΤΙΑ

Η χώρα διαθέτει μακραίωνη παράδοση στον χρηματοπιστωτικό, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η Ελβετία να βρίσκεται στη δέκατη θέση.

9. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Όπως και στην περίπτωση της Τσεχίας, οι ξένοι επενδυτές έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

8.ΙΣΡΑΗΛ

Μετά την τραπεζική κρίση του 1983 το Ισραήλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό και θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Το κράτος παραμένει μεγάλος μέτοχος σε πολλές ιδιωτικές τράπεζες.

7. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το Λουξεμβούργο είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο για το χρηματοπιστωτικό του σύστημα, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα.

6.ΧΙΛΗ

Μετά την κατάρρευση των τραπεζών το 1982, η Χιλή δημιούργησε εκ του μηδενός ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων του πλανήτη.

5.ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το 1992 κατέρρευσαν δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Έκτοτε το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε με σειρά νομικών και ρυθμιστικών αλλαγών.

4. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ο τραπεζικός τομέας της Φινλανδίας απαρτίζεται από συνεταιριστικές τράπεζες και ταμιευτήρια που διατρέχουν μικρό κίνδυνο.

3.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μια μικρή ομάδα τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού τομέα της Αυστραλίας, ενώ υπάρχουν αυστηρές ρυθμίσεις για τις ξένες τράπεζες προκειμένου διασφαλιστεί η ευρωστία του συστήματος.

2.ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Ο τραπεζικός τομέας της Νέας Ζηλανδίας ελέγχεται από μια ομάδα πέντε χρηματοπιστωτικών φορέων. Καταγράφονται αξιοσημείωτα κέρδη και ανάπτυξη χωρίς να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός.

1.ΚΑΝΑΔΑΣ

Οι καναδικές τράπεζες είναι από καιρό συνώνυμο της σταθερότητας. Η χώρα είχε μόνο δύο χρεοκοπίες μικρών περιφερειακών τραπεζών περίπου πριν 100 χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 δεν είχε την παραμικρή απώλεια.

Πηγή: fortunegreece.com