Ι. Νικολάου: “Με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές”

{loadposition ba_textlink}

Για το σκοπό αυτόν, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, απαιτείται να διεξαχθεί μελέτη βιωσιμότητας του έργου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως όλες σχεδόν οι φυλακές που ανεγείρονται σε όλο τον κόσμο ακολουθούν την ίδια μέθοδο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Από τον περασμένο μήνα, ανέφερε, έχουμε βγει σε προσφορές για να εξασφαλίσουμε υπηρεσίες συμβούλου, ο οποίος θα αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο της μελέτης βιωσιμότητας, περιλαμβανομένου του αν η επιλογή του χώρου ανέγερσης θα είναι σε περιοχή της Λευκωσίας ή αν θα ανεγερθούν στον ίδιο χώρο που βρίσκονται σήμερα οι Φυλακές, με στόχο να αξιοποιηθούν κάποιες από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για σκοπούς συναφείς με τη λειτουργία των σωφρονιστικών προγραμμάτων των Φυλακών.

Αναμένουμε, είπε, “να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του συμβούλου και βάσει της μελέτης που θα διεξάγει, θα προχωρήσουμε στην ορθή επιλογή του χώρου».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι δεν έχει ανασταλεί η προώθηση του έργου, σχολιάζοντας ότι οι τωρινές εγκαταστάσεις των Κεντρικών Φυλακών είναι της δεκαετίας του 1890 και έχουν γίνει μετατροπές και ανεγερθεί νέες πτέρυγες κατά καιρούς, ενώ αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα.

«Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο να σωφρονίζει τους κρατούμενους στις φυλακές, κατά τρόπο που να περιορίζονται οι περιπτώσεις κρατουμένων που επιστρέφουν στις φυλακές, θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν την εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων σωφρονισμού», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ