Οι Συντηρητικοί κέρδισαν στη Βουλγαρία

{loadposition ba_textlink}

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αναδείχθηκε μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία, εκλέγοντας 22 δημάρχους σε 27 μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Το GERB κατάφερε να επιβληθεί των αντιπάλων του στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας- Σόφια, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Βάρνα και Μπουργκάς (ανατολικά).

Οι δημοτικές εκλογές ενίσχυσαν το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται πλέον σε πολύ καλή θέση ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε περίπου έναν χρόνο, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Το καλό αποτέλεσμα του GERB οφείλεται στη νέα πολιτική διαλόγου και ανεκτικότητας (που ακολουθεί)» σε αντίθεση με τη ρητορική της αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, την περίοδο 2009-2013, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής της Gallup Αντρέι Ράιτσεβ.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση κατέγραψε βαριές απώλειες, με τους Σοσιαλιστές να μην κερδίζουν κανέναν περιφερειακό δήμο, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στη μετα-κομμουνιστική ιστορία της Βουλγαρίας. Το δε κόμμα της τουρκικής μειονότητας (MDL) επικράτησε μόνο στον δήμο του Κίρτζαλι (στο νότο).

«Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το GERB, μαζί με το MDL, είναι οι εγγυητές των Βούλγαρων μουσουλμάνων», που απαρτίζουν το 13% του πληθυσμού, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ, μετά τον χθεσινό, δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, και πρόσθεσε: «Ας είμαστε ανεκτικοί μαζί τους προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνοτική σταθερότητα».

Η σημαντική εισχώρηση του GERB στις τάξεις των μουσουλμάνων είναι ιδιαίτερα εμφανής σε μικρές κοινότητες, όπως στο Ισπερίχ και το Κουμπράτ (βορειοανατολικά), όπου παραδοσιακά οι κάτοικοι ψηφίζουν υπέρ του MDL.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του GERB Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει επικρατήσει στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα, στις 129 από τις 295 βουλγαρικές πόλεις, ένα αποτέλεσμα που δεν έχει, ωστόσο, ακόμη επιβεβαιωθεί από την εκλογική επιτροπή.

Το σύνολο των επίσημων αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί ως την Πέμπτη.

Πηγή: newsbeast.gr