ΥΠΕΣ: “Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση στο Πισσούρι”

{loadposition ba_textlink}

Υπάρχουν ευθύνες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστησαν οικίες στο Πισσούρι.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Χάσικος είπε ότι στο Πισσούρι οικίες υπέστησαν ζημιές λόγω του ότι το υπέδαφος κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν στέρεο, έτσι ώστε να μπορείς με ασφάλεια να οικοδομήσεις.

“Δυστυχώς κτίστηκε ένας οικισμός πάνω σε ένα χώρο που από κάτω είναι γεμάτος νερό. Η περιοχή από το όνομα και μόνο `Λίμνες` κατ` εμένα ήταν απαγορευτική στο να προχωρήσει κάποιος να κτίσει, εκτός και εάν λάμβανε όλα εκείνα τα μέτρα μηχανικής που να διασφαλίσει ότι η υποδομή είναι σε γερό έδαφος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι επειδή ακριβώς “έγιναν λάθη, επιπόλαιες προσεγγίσεις από πλευράς μελετητών, φθάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα πολλές κατοικίες να έχουν ζημιές και καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα”.

Σημείωσε ότι δόθηκε ένα κονδύλι στις υπηρεσίες έτσι ώστε να προχωρήσουν λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης αλλά και στη συνέχεια σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, τους πωλητές αλλά και τους μελετητές να βρεθεί τρόπος να διασφαλιστούν αυτές τις κατοικίες.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες, είπε ότι τον καιρό που χαρακτηρίστηκε η περιοχή εκείνη ως οικιστική δεν υπήρχε νομοθεσία που να επιβάλλει στο Κράτος, στον Υπουργό Εσωτερικών, πριν χαρακτηρίσει τη ζώνη ως οικιστική ότι προηγούμενα έπρεπε να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες για την περιοχή.

Ψηφίστηκε νόμος αλλά αργότερα, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι οι μελετητές είχαν έκτοτε και έχουν και σήμερα την ευθύνη μελέτης ότι αυτό που θα οικοδομήσουν είναι ασφαλές.

“Υπάρχουν ευθύνες, ναι, και είναι αυτό που θα διαφανεί μέσα από την ολοκλήρωση της μελέτης έτσι ώστε να δούμε ως Κυβέρνηση πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου, είπε ότι “μιλούμε για πάρα πολλά χρήματα αλλά δεν μπορώ να πω αριθμούς σήμερα’`.

Νομοσχέδιο για αποξένωση κρατικής ιδιοκτησίας
—————–

Ο κ. Χάσικος υπέδειξε ότι χάρη στη σωστή και καλή διαχείριση που έγινε τόσο από πλευράς κυβέρνησης και ¨Βουλής σε συνεργασία αλλά κυρίως το βάρος που πήρε ο κόσμος σε όλη αυτή την πορεία της κρίσης δεν χρειάστηκε να αποξενωθεί το κράτος περιουσίες.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι ήταν περιουσία που έπρεπε το κράτος να μεταβιβάσει στην Κεντρική. Υπήρχαν κάποιες διαφωνίες σε σχέση με τις αξίες, αλλά αυτά έχουν ξεπεραστεί και δεν υπάρχει θέμα.

Πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις γίνονται από το κτηματολόγιο, το αρμόδιο τμήμα και εκεί και όπου υπάρχουν διαφωνίες, μπορεί να γίνει επίκληση τρίτου εμπειρογνώμονα/εκτιμητή.

Πηγή: ΚΥΠΕ