ΥΠΟΙΚ: “Χρειάζεται διαφανής διαχείριση των δημοσίων πόρων”

{loadposition ba_textlink}

Οι αξιόπιστες διαδικασίες διαφάνειας σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τη νέα Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κ. Χριστοφόρου, με μακρά υπηρεσία στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΗΚ, διορίστηκε στη θέση αυτή για την περίοδο που εκτείνεται μέχρι το 2021.

“Περιμένουμε πολλά από την ίδια και από την Υπηρεσία της στα πλαίσια της μεγάλης προσπάθειας για καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας και αξιοπιστίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υπηρεσίας.
Αυτές οι αξιόπιστες διαδικασίες και η διαφάνεια σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία”, σημείωσε.

“Υλοποιώντας μια βασική πολιτική θέση της Κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο Υπουργός, “ έχουμε προχωρήσει στη σύσταση μονάδων ελέγχου σε όλα τα υπουργεία, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο επίπεδο σε ένα ολοκληρωμένο πολυεπίπεδο σύστημα διαδικασιών ελέγχου”.

Όπως είπε, “ο δευτεροβάθμιος έλεγχος είναι αυτός που διενεργείται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου”, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συνεργασία με την νέα Έφορο “για να προσδιορίσουμε τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης και ακόμη καλύτερης αξιοποίησης της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας”.

Το σύστημα ελέγχου, συνέχισε, “συμπληρώνεται με τον τριτοβάθμιο εξωτερικό έλεγχο που διενεργείται από την ελεγκτική Υπηρεσία”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “ως ένδειξη της αναγνώρισης της νευραλγικής σημασίας που ως κυβέρνηση αποδίδουμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους, έχουμε, μέσα σε ένα περίπου χρόνο, προχωρήσει σε μια σημαντική ενίσχυση της στελέχωσης της Υπηρεσίας”, προσθέτοντας ότι “έχουν αποδεσμευτεί δέκα θέσεις πρώτου διορισμού – σε μια εποχή μάλιστα, απόλυτου, σχεδόν, περιορισμού των προσλήψεων- και άλλες τόσες θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής, ενώ έχουν τοποθετηθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους ένας σημαντικός αριθμός στελεχών και από άλλες υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου”.

Τονίζοντας την ανάγκη σωστής λειτουργίας και των τριών επιπέδων ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “προχωρούμε τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση με αποφάσεις ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου και αξιοπιστίας”.

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την ετοιμότητα της να συνεργαστεί με τον Γενικό Ελεγκτή για την επίτευξη του κοινού στόχου της μείωσης της διαφθοράς.

Διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντα της με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, σημειώνοντας ότι θα κριθεί από το έργο της.

Πηγή: ΚΥΠΕ