Κ. Κληρίδης: “Η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να παραβιάζει ατομικά δικαιώματα”

Σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του κυπριακού προβλήματος, το θέμα της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών που ζουν σ’ αυτή τη χώρα, είναι κρίσιμης σημασίας και αποφασιστικός παράγων στην άσκηση κρίσης σ’ ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, από τον καθένα απ΄εμάς, ο οποίος αναμένεται να κληθεί να αποφασίσει υπέρ ή εναντίον των συμπεφωνημένων προνοιών μιας λύσης, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου και η Εταιρεία Επιμόρφωσης Νομικών «Δημοσθένης» στην Πάφο και που ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κ. Κληρίδης είπε πως η διάγνωση της αναγκαιότητας για ύπαρξη κατ’ αρχάς κάποιων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναγνώριση τους και το σπουδαιότερο η διασφάλιση τους, έγινε σταδιακά μέσω των ετών και απαιτήθηκε πολύς κόπος, θυσίες, ακόμα και αίμα για να εμπεδωθούν και να εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Με αυτό ως δεδομένο – όπως είπε- δεν είναι νοητό ούτε και επιτρεπτό, όπως μέσα στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμπεφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, γίνουν εξαιρέσεις, υποβιβασμοί και εκπτώσεις στην αναγνώριση αλλά και εφαρμογή στην πράξη όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως σε ενάντια περίπτωση, θα προκληθεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση η οποία δικαιολογημένα θα πλήξει ανεπανόρθωτα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και θα προκαλέσει δυσπιστία και έλλειψη της αναγκαίας καλής πίστης και αποφασιστικότητας, στοιχείων που είναι απαραίτητο να επιδειχθούν και από τις δύο πλευρές για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι οποιεσδήποτε νέες συνταγματικές ρυθμίσεις ήθελαν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως τα “ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα όντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται και θα υφίστανται ενόσω υπάρχουν ανθρώπινα όντα. Είναι τόσο απαραίτητα και αλληλένδετα με τη φύση του ανθρώπου”, αφού συνέχισε, “διασφαλίζουν την ίδια την αξιοπρέπεια και ευπρέπεια του καθενός κατοίκου αυτού του πλανήτη και δεν μπορεί παρά να θεωρούνται ως αναφαίρετα και ως δεδομένα”, κατέληξε.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος αναφέρθηκε σε κάποια ζοφερά παραδείγματα της σύγχρονης εποχής – όπως είπε- που δείχνουν το τεράστιο έλλειμμα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην εποχή μας.
Παλαιστίνη, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, δικτάτορες οι οποίοι παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα εξοντώθηκαν βία χωρίς ωστόσο τη θέση τους να λάβει οποιοδήποτε δημοκρατικό καθεστώς με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, συνέχισε, επικρατεί το χάος στο οποίο μόνο η καταστροφή θριαμβεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται με το ανθρώπινο τρόπο καθημερινά.

Ο θρησκευτικός φανατισμός και η τρομοκρατία από τη μια αλλά και η ξενοφοβία και ο νεοφασισμός από την άλλη αποτελούν – όπως είπε- αιτίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται, συνέχισε, για φαύλο κύκλο βίας και αντιβίας με τραγικά αποτελέσματα όπως αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου και της 13ης Νοεμβρίου σημειώνοντας πως η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια δεν θα πρέπει να βασίζονται στο ισοζύγιο του τρόμου, αλλά στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων παντού στον κόσμο.

Η Δώρα Σωκράτους, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, εκτίμησε πως οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπάρχουν στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οι σχέσεις μεταξύ των συναδέρφων με αποδοχή και ανοχή των λιγότερων έμπειρων, των νέων, των άπειρων, με αποδοχή της διαφορετικότητας όποια και να είναι αυτή.

Η κ. Σωκράτους είπε πως η ελευθερία χάνει την αποτελεσματικότητα της όταν ασκείται χωρίς μέτρο, και χωρίς όρια.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, σε χαιρετισμό του ανέφερε πως τυφλές τρομοκρατικές μαζικές εγκληματικές πράξεις αφαιρούν ζωές, στο όνομα ενός ανείπωτου κρατικού θρησκευτικού φανατισμού .

Επεξήγησε επίσης πως δεν πρόκειται απλώς για απάνθρωπα εγκλήματα, αλλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πλήττουν την ανθρώπινη υπόσταση στη φυσική της υπόσταση, εγκλήματα κατά της ζωής αλλά και πράξεις ή ενέργειες που αναιρούν την αξία του ανθρώπου .

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Επαμεινώντας Κορακίδης, ανέφερε πως η συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη του δικαίου ήταν πάντοτε επιβεβλημένη.

Επεσήμανε ακόμη πως οι πηγές του δικαίου μας, ουδέποτε περιορίζονταν εντός της χώρας μας αφού – όπως είπε- “ανήκουμε σε οργανισμούς που διαμορφώνουν συνεχώς το δίκαιο μας”. Η μόνη οδός, είναι “ η συνεχής επιμόρφωση και η βελτίωση των υπηρεσιών μας και αυτή θα πρέπει να είναι η προσφορά μας στην πατρίδα μας”, συμπλήρωσε.

Ευχαρίστησε ακολούθως όλα τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Πάφου που ετοίμασαν και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους καθώς επίσης και το δημόσιο κατήγορο Σίμο Συμεού και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως με την τουρκική εισβολή τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα μας έχουν καταπατηθεί με το χειρότερο τρόπο.

Στην συνέχεια – όπως είπε- οι διάφορες λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί περιέχουν περιορισμούς εκπτώσεις και πολλές φορές παραιτήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων με επίκεντρο τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ο Συντονιστής Άγις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο αγώνας για τα ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα είναι ομαδικός, διαρκής, πολυεπίπεδος και δύσκολος.

Χαρακτήρισε στο χαιρετισμό του επιτυχή την εκδήλωση, δηλώνοντας πως κύριος λόγος της επιτυχίας είναι η συμμετοχή πέραν των 20 δικηγόρων της Επαρχίας Πάφου στην προετοιμασία της.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε ωστόσο ιδιαίτερα τους δικηγόρους και συναδέρφους του Ελίζα Σωκράτους και Νικόδημο Φακοντή για το συντονισμό της εκδήλωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μελέτες από μεγάλο αριθμό ομιλητών.