Καδής: “Η έξαρση φαινομένων ακρότητας δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους”

{loadposition ba_textlink}

Η έξαρση φαινομένων ακρότητας και φανατισμού, που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θίγουν τον καθένα και την καθεμιά μας χωριστά και δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, τονίζει, σε μήνυμά του με αφορμή τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις εκδηλώσεις για την καταδίκη του ψευδοκράτους ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

«Αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις που συμπεριφορές μίσους και μη ανοχής της διαφορετικότητας μπορούν να έχουν για την κοινωνία μας, θέσαμε ως βασικό στόχο των σχολικών δράσεων της φετινής χρονιάς την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Συνάμα, θέσαμε ως βασική μας επιδίωξη την ανάπτυξη σχολικών προγραμμάτων που θα προωθούν την ισότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ετερότητα», προσθέτει.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, με αφορμή τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τους μαθητές για να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, και ταυτόχρονα να διαδηλώσουν την ισχυρή τους βούληση για την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Καδής αναφέρει ότι «όπως όλοι οι συμπολίτες μας, έτσι κι εγώ ως πολίτης και ως πατέρας, αγωνιώ και επιθυμώ τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε εσείς, η νέα γενιά, να αποτελέσετε τη γενιά της ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου».

«Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, νιώθω τεράστια την ευθύνη να σας μεταφέρω, μέσω του σχολείου, τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά μέσα από τα οποία θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ευημερία στον τόπο μας. Είμαι βέβαιος ότι οι συμπεριφορές ενάντια σε Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων της 16ης Νοεμβρίου, καταδικάζονται από τη συντριπτική πλειονότητα της μαθητιώσας νεολαίας μας και θέλω να πιστεύω ότι δεν αντανακλούν τις δικές σας αξίες, ούτε αυτές με τις οποίες γαλουχηθήκατε από τις οικογένειές σας, ούτε και αυτές που διδαχτήκατε στο σχολείο σας», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι τέτοιες συμπεριφορές, με κανένα τρόπο, δεν αντανακλούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσής μας, η οποία ανέκαθεν έθετε στον πυρήνα της τον Άνθρωπο.

«Ούτε και έχουν οποιαδήποτε θετική επίπτωση στην προσπάθειά μας για απαλλαγή από την κατοχή. Αντιθέτως, την εδραιώνουν. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές, που ντροπιάζουν την κοινωνία μας, και θα είναι αμείλικτο ως προς την αντιμετώπισή τους. Απευθύνομαι σε σας, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, και σας καλώ να αναδείξετε μέσα από το λόγο και τη δράση σας τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του πολιτισμού μας, να αναδείξετε την αγάπη για τη ζωή και την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, την αγάπη για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, η οποία θα αγκαλιάσει όλους τους κατοίκους της», συμπληρώνει.

Ο κ. Καδής, απευθυνόμενος προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕΜ με το οποίο έχει προγραμματίσει συνάντηση σήμερα, τους καλεί να λάβουν από κοινού αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια.

«Ζητώ τη συνεργασία σας, για να αποτρέψουμε με αποφασιστικότητα παρόμοια περιστατικά και να εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας μας», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ