Κασουλίδης: “Υποχρέωση ΕΕ για βοήθεια προς Ιορδανία για προσφυγικό”

{loadposition ba_textlink}

Η συμβολή της Κύπρου και της Ιορδανίας στη σταθερότητα της περιοχής αναδείχθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, στο Αμμάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Nasser Judeh.

Ιδιαίτερα στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, οι δύο άντρες εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί αναφορικά με το ρόλο της Ιορδανίας. Η στήριξη προς το Αμμάν από την ΕΕ είναι υποχρέωση, όχι κίνηση φιλανθρωπίας, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία, συνεχίζει τις επαφές στο Αμμάν και είχε την πρωί συναντήσεις στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Γερουσίας Faisal al-Fayez και της Κάτω Βουλής Atef Tarawneh, πριν μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις συνομιλίες με τον κ. Judeh.

Ο Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι δύο χώρες αποτελούν νησιά, με την έννοια ότι «η Κύπρος είναι ένα πολιτικά σταθερό νησί και η Ιορδανία είναι μια ‘νησίδα’ πολιτικής σταθερότητας».

Για το Συριακό, είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις συζητήσεις του πρώτου γύρου στη Βιέννη, ενόψει της συμμετοχής του στη δεύτερη διάσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο.

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ευαισθησίες στο θέμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πρόσφυγες στην Ιορδανία υπερβαίνουν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, αποτελεί πολλές φορές καταφύγιο για πρόσφυγες και πρέπει να συνεργαστούμε για να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την ευθύνης της, να βοηθήσει τις μικρές χώρες που κάνουν τόσα πολλά εκ μέρους της.

Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με τον Ιορδανό αξιωματούχο να επισημαίνει την ανάγκη επανάληψης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση χρονοδιαγράμματος για μια λύση δύο κρατών, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Στο διμερές επίπεδο, εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα της πρεσβείας στη Λευκωσία, εκφράζοντας την ευχή να αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε στο σημείο αυτό τον ομόλογό του για τα εγκαίνια, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Ο κ. Judeh αναφέρθηκε επίσης «σε τεράστιες δυνατότητες στη διμερή συνεργασία» σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και άλλους.

Ως Υπουργοί Εξωτερικών, είπε, θα ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους μας να ανταλλάξουν επισκέψεις και να διεξάγουν συζητήσεις, ίσως με πιο συγκεκριμένη μορφή σε σχέση με πριν, για να διερευνήσουν τις προοπτικές αυτές για συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα δύο μέρη πρέπει να εργαστούν από κοινού «ως δύο μετριοπαθείς χώρες σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη και ασταθή περιοχή» με στόχο την επίτευξη σταθερότητας και την παρεμπόδιση της διάχυσης της αστάθειας.

Συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που η Ιορδανία χειρίζεται εκ μέρους όλου του κόσμου καθώς, όπως είπε, ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενεί θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη ή αλλού.

Συνεπώς, είπε, είναι υποχρέωση και όχι φιλανθρωπία της ΕΕ, να βοηθήσει τις ιορδανικές Αρχές να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, είπε, γίνονται προσπάθειες για μια πολιτική λύση και για καταπολέμηση της τρομοκρατίας ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες κάποια στιγμή να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη τώρα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αφού κύματα προσφύγων κατευθύνονται προς την ήπειρο, ενώ πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα ξοδευτούν για το προσφυγικό θα μπορούσαν να είχαν προσφερθεί πολύ νωρίτερα στις φίλες μετριοπαθείς χώρες που συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε σήμερα το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του στην Ιορδανία, ενώ το απόγευμα αναμένεται να παραβρεθεί σε δείπνο, με τη συμμετοχή Ιορδανών και Κυπρίων επιχειρηματιών.

Την Παρασκευή θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ για να συμμετάσχει από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις χωριστές επαφές που θα έχει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στη Ραμάλα.