Καταδίκη των επιθέσεων από Τουρκία

{loadposition ba_textlink}
Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τη στάση μας βασισμένη σε αρχές στο θέμα της τρομοκρατίας με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

“Οι άνθρωποι της χώρας μου στην Άγκυρα, στο Σουρούτς, στην Γκαζιάντεπ, στο Ντιγιάρμπακιρ αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά. Ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι σκεφτήκαμε, θέλω να το γνωρίζετε ότι το ίδιο σκεφτόμαστε και το αισθανόμαστε και για το Παρίσι”, ανάφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

“Στο όνομα της χώρας μου και του έθνους μου εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον ομόλογό μου κύριο Ολλάντ και τον γαλλικό λαό για την απώλεια. Αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι στο θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας βρισκόμαστε εκεί που έχουν τελειώσει τα λόγια. Επιβεβαιώνονται αυτά που έχουμε πει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προταθεί. Το λέω αυτό ως ένας άνθρωπος που εδώ και 30 χρόνια δίνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν έχει έθνος, φυλή, πατρίδα. Η τρομοκρατία είναι κακή στο σύνολό της. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τη λογική που λέει η δική μου τρομοκρατία είναι καλή και η δική σου κακή. Όσο δεν αξιολογούμε τους λόγους της ύπαρξης της τρομοκρατίας δεν θα μπορέσουμε να την εμποδίσουμε”.

Δήλωση μέσω του τουίτερ έκανε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέροντας “είμαστε αλληλεγγύη με τη Γαλλία στο θέμα της τρομοκρατίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων και τον γαλλικό λαό. Ο στόχος της ποταπής επίθεσης στο Παρίσι είναι ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ως Τουρκία καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με απέχθεια”.

Σε δήλωση προέβη και το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέροντας ότι “αυτή η επίθεση δεν είναι μόνο ενάντια στο γαλλικό λαό αλλά ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις οικουμενικές αξίες. Καταδικάζουμε έντονα τις απάνθρωπες και ποταπές επιθέσεις. Μοιραζόμαστε από καρδιάς τον πόνο του γαλλικού λαού. Η τρομοκρατία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η Τουρκία είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Γαλλία και τις φίλες σύμμαχες χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα”.

Τουρκικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι υπάρχουν φήμες για αναβολή της Συνόδου των G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά τέτοια δήλωση.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο και ότι στη θέση του θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.