“Καυτή πατάτα” τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

{loadposition ba_textlink}

Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει το κλιμάκιο της Τρόικας για τον χρηματοοικονομικό τομέα με τις τρεις μεγάλες τράπεζες.

Οπως αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αλίκη Στυλιανού σε γραπτή δήλωσή της, θα γίνει επίσης επισκόπηση της κεφαλαιακής και ρευστοτικής κατάστασης των τραπεζών, καθώς και της πορείας υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των εργασιών τους.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, πέραν των συναντήσεων με τις τράπεζες θα γίνουν συζητήσεις με την ΚΤΚ, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την πρόοδο στην υλοποίηση των εναπομεινάντων μνημονιακών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένων του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων και του πλαισίου για την πακετοποίηση δανείων (securitisation framework), την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, της νέας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, καθώς και εξέταση της υπό ετοιμασίας νομοθεσίας που θα διέπει τις νέες συναλλαγές σε ακίνητα με στόχο ο αγοραστής να διασφαλίζεται ότι με την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του έναντι του πωλητή, το ακίνητο που αγοράζει θα μεταβιβάζεται στο όνομα του και χωρίς επιβαρύνσεις που αφορούν τον πωλητή.

Η όγδοη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, ένα το οποίο θα αξιολογήσει τα θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα και ένα άλλο το οποίο θα αξιολογήσει τα υπόλοιπα θέματα της οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ομήρου: “Κράτος και θεσμοί να δώσουν λύση στο θέμα των ΜΕΔ”

Το κράτος και οι θεσμοί του, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας, οφείλουν να παρέμβουν προς την πλευρά των τραπεζών για να δώσουν σύντομα λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της παρουσίας στην Κύπρο τεχνοκρατικών κλιμακίων της Τρόικας, τα οποία θα επικεντρωθούν στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της όγδοης και προτελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Είναι γεγονός, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, ότι «η κυπριακή οικονομία σε επίπεδο αριθμών και δεικτών μπορεί να έχει σημειώσει κάποια θετικά βήματα. Θετικό βήμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεων για παραχώρηση κάποιων ποσών στην πραγματική οικονομία για σκοπούς ανάπτυξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «εάν δεν προχωρήσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση για να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να προχωρήσουν σε πραγματικές και ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, τα προβλήματα που βιώνει ο κυπριακός λαός θα εξακολουθήσουν όχι απλώς να διατηρούνται αλλά και να μεγεθύνονται, όπως είναι η ανεργία, η αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε για να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν είτε για να δημιουργηθούν νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε «πώς περιμένουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν δεν υπάρχει δανειοδότηση, όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν «ζεστό» όπως λένε οι οικονομολόγοι, χρήμα στην πραγματική οικονομία για σκοπούς ανάπτυξης».

Συνεπώς, συνέχισε «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Οφείλει το κράτος και οι θεσμοί του κράτους και αναφέρομαι και στην Κεντρική Τράπεζα, να παρέμβουν προς την πλευρά των τραπεζών για να δώσουν λύση σύντομα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ρέγκλινγκ: “Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ δεν θα είναι εύκολη”

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι εύκολη ούτε για την Κύπρο ούτε για το σύνολο της ΕΕ, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο του Economist.

Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, το άνοιγμα των αγορών για παροχείς επαγγελματικών υπηρεσιών ώστε να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων και να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις, τα εμπόδια στις πωλήσεις δανείων θα πρέπει να μετακινηθούν και πρέπει να υπάρχει τιτλοποίηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωσή της, ο κ. Ρέγκλιγκ απάντησε καταφατικά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τα επιτεύγματά της οικονομικής της αλλαγής. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια του χρόνου και οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τώρα η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις απ` ό,τι στο παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν για τη μεγαλύτερη ενοποίηση και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως μεγαλύτερη δέσμευση σε διαρθρωτικές αλλαγές, ο διορισμός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ και η ενοποίηση της τραπεζικής αγορά και της αγοράς κεφαλαίων.

Ανέφερε παράλληλα ότι η οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Κύπρος θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ έκανε έκκληση «να μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να προχωρήσουμε σε βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση».

Πηγή: KYΠΕ