ΚΕ: “Μετά τις εντατικές συνομιλίες η ενημέρωση κομμάτων και Βουλής από ΠτΔ”

{loadposition ba_textlink}

Μετά την ολοκλήρωση της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τα κόμματα για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία συσκότιση».

Είπε ακόμη ότι η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό, θα καθοριστεί επίσης μετά το πέρας των έξι συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, που έχουν προγραμματιστεί εντός Νοεμβρίου, με τις πρώτες δύο να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Σημασία έχει μέσα από τη διαπραγμάτευση να έχουμε αποτελέσματα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, και πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από τις έξι συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αμέσως σε σχετικές ανακοινώσεις.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο, είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης μνήμης του Κινήματος Οικολόγων για τον Δρα Ιχσάν Αλί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στην παρούσα φάση των συνομιλιών, το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι δεν εκδίδονται ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες, τις οποίες να διαβάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς οι ανακοινώσεις αυτές δεν αναφέρονταν σε ουσιαστικά θέματα.

Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων εντός Νοέμβριου, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη περί συσκότισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όσες φορές ο διαπραγματευτής ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα έχει κληθεί να ενημερώσει, το έχει πράξει.

Είπε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουστφά Ακιντζί, για να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν ακόμη τέσσερις συναντήσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Για την ενημέρωση της Βουλής για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τη Βουλή για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία», ενώ αναφέρθηκε και στο βεβαρυμένο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για επίσκεψη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ θα συμμετάσχει και στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ, στη Μάλτα.

«Όλοι το αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία και λόγω της φύσης της διαπραγμάτευσης, που είναι διασταυρούμενη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές για τις οποίες πρέπει να παρουσιαστούν επιχειρήματα, και «να γίνει ίσως και σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να αναβληθεί λόγω εξελίξεων στο Συριακό, καθώς ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση στη Βιέννη για το θέμα της Συρίας.

Πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης νέας ημερομηνίας για την επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη ματαίωση του ταξιδιού, είπε ότι η αμερικανική πλευρά εισηγήθηκε δύο ημερομηνίες, μια εντός Νοεμβρίου και μια εντός Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες όμως ο Πρόεδρος θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου η επίσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Υπάρχει η πρόθεση για επίσκεψη, είμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού, και ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η νέα επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ της αναβολής της επίσκεψης Κέρι και των εξελίξεων  στο Κυπριακό και του τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τις συναντήσεις των ηγετών κατά την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην πρώτη τους συνάντηση, στις 2 Νοεμβρίου, το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, ενώ κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 5 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης και πτυχές της ιθαγένειας.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων και στα τρία θέματα και έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ηγετών, έτσι ώστε να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

 

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει συνεδρία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τη συμπλήρωση των έξι συναντήσεων του το Νοέμβριο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη μνήμη του Ιχσάν Αλί, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς πού βαίνουν τα πράγματα με τις συνομιλίες είπε ότι «επειδή έχω ακούσει σχόλια από κάποιους θέλω να αναφέρω ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως συσκότιση. Αντίθετα, το μόνο που έχει αλλάξει από την προηγούμενη φάση είναι ότι δεν εκδίδονται ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες τις οποίες διαβάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ. Και αυτό δεν γίνεται από σεβασμό και προς τα ΜΜΕ αλλά και προς τον κόσμο. Να θυμίσω ότι οι ανακοινώσεις δεν αναφέρονταν σε ουσιαστικά θέματα, απλώς κατέγραφαν την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση ή πόσες συναντήσεις των διαπραγματευτών έχουν γίνει.
 
Και είναι για αυτό το λόγο που αποφασίστηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση».
 
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με μη ενημέρωση τους, είπε ότι «όσες φορές ο διαπραγματευτής ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα έχει κληθεί να ενημερώσει το έχει πράξει.
 
Όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων με τον κ. Ακκιντζί, για να υπάρχει και κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει.
 
Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία και λόγω της φύσης της διαπραγμάτευσης, που είναι διασταυρούμενη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση. Άρα, αφού ολοκληρωθούν οι έξι συναντήσεις, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Μακάρι να υπάρξουν αποτελέσματα για να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερώσει για αυτές τις έξι συναντήσεις».
 
Ερωτηθείς για το θέμα ενημέρωσης της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τη Βουλή για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία», επισημαίνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου,  ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα αναχωρεί για το εξωτερικό και θα επιστρέψει το επόμενο Σάββατο.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων θα καθοριστεί και η μέρα ενημέρωσης προς τη Βουλή.
 
Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα έρθει στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα του κ. Κέρι σε άλλες χώρες, γνωρίζω ότι χθες η Αμερικανική Κυβέρνηση επικοινώνησε μαζί μας για να μας ενημερώσει ότι η επίσκεψη θα πρέπει να αναβληθεί λόγω εξελίξεων στο Συριακό. Ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση στη Βιέννη για το θέμα της Συρίας. Την ίδια στιγμή ξεκινήσαμε ήδη τις προσπάθειες για εξεύρεση νέας ημερομηνίας.
 
Να αναφέρω, επειδή κάποιοι ασκούν και κριτική προς την Κυβέρνηση για την αναβολή της επίσκεψης Κέρι, ότι η αμερικανική πλευρά εισηγήθηκε δύο ημερομηνίες για πραγματοποίηση της επίσκεψης, μια εντός Νοεμβρίου και μια εντός Δεκεμβρίου, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στο εξωτερικό, άρα δεν μπορεί να γίνει η επίσκεψη. Υπάρχει πρόθεση για επίσκεψη, είμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού και ευελπιστούμε σύντομα να καταλήξουμε». Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη ενδεχομένως να γίνει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Σε ερώτηση αν έχει κάποια σχέση με το Κυπριακό το θέμα αναβολής της επίσκεψης Κέρι, ο Εκπρόσωπος απάντησε «καμιά απολύτως σχέση ούτε με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ούτε με το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Κληθείς να πει πώς εξελίσσεται η εντατικοποιημένη φάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην πρώτη συνάντηση των ηγετών, το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης. Στην τελευταία συνάντηση των ηγετών συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης και οι πτυχές της ιθαγένειας»
 
Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις «έγινε ανταλλαγή απόψεων και στα τρία θέματα και έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ηγετών ώστε να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις».
 
Ερωτηθείς για τον απολογισμό, είπε ότι «η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία, υπάρχουν διαφορές για τις οποίες χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση, να παρουσιαστούν επιχειρήματα, να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν αποτελέσματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο στόχος μας να έχουμε αποτελέσματα μέσα από τη διαπραγμάτευση. Αν υπάρξουν τυχόν αποτελέσματα μέσα από αυτή τη διαδικασία των έξι συναντήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αμέσως σε σχετικές ανακοινώσεις».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων αναφορικά με το θέμα ονομασίας του αεροδρομίου Λάρνακας σε αεροδρόμιο Λάρνακας Γλαύκος Κληρίδης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ξεκάθαρη απόφαση της Κυβέρνησης για ένα ιστορικό ηγέτη, για έναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνέδεσε το όνομα του με ιστορικές στιγμές αυτού του τόπου. Να θυμίσω ότι πολλά κόμματα και στο πρόσφατο και στο μακρινό παρελθόν μίλησαν για την προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη. Εγώ θα επικεντρωθώ στο σημαντικό γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και που θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο του Γλαύκου Κληρίδη σε αυτό. Όπως την ίδια στιγμή  δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο ρόλος και η ιστορική σημασία και άλλων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προηγούμενες Κυβερνήσεις προχώρησαν σε παρόμοιες αποφάσεις».
 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι θα έρχονταν μετανάστες στην Κύπρο από το Λίβανο, όμως ανακόπηκαν από τζιχαντιστές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθούμε το θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με άλλες χώρες επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Το σημαντικό είναι το μεταναστευτικό στο σύνολο του, είναι και αυτό το λόγο που γίνεται και η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μάλτα, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκφράσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που προκαλούν αυτό το κύμα προσφύγων και όχι απλώς τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης».
 
Ερωτηθείς είπε ότι «είναι λανθασμένο να αναδημοσιεύονται πληροφορίες που δεν είναι επιβεβαιωμένες» και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα».
 
Σε ερώτηση αν η Βρετανία ζήτησε διευκολύνσεις ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «αν ζητηθεί από οποιονδήποτε, όπως έγινε στο παρελθόν με την περίπτωση του Λιβάνου το 2006 και πολύ πρόσφατα με άλλες χώρες που ήθελαν να αξιοποιήσουν το γεωστρατηγικό ρόλο και τη γεωγραφική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».
 
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρώ ότι πέραν από την Πολιτεία που προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα, και τα Σωματεία, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να μην έχουμε συνέπειες ή αποτελέσματα που αύριο θα έχουμε να χειριστούμε. Είναι συλλογική η προσπάθεια αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα».
 
Σε ερώτηση αν η Πολιτεία θα λάβει πιο αυστηρά μέτρα, είπε ότι «η Πολιτεία λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια, όμως, επαναλαμβάνω, η Πολιτεία ή η Αστυνομία από μόνη της δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Θα πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».Εκπρόσωπος: Μετά τις εντατικές συνομιλίες η ενημέρωση κομμάτων και Βουλής από Πρόεδρο 
ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 7/11/2015 14:15 
Μετά την ολοκλήρωση της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τα κόμματα για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία συσκότιση».
 
Είπε ακόμη ότι η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό, θα καθοριστεί επίσης μετά το πέρας των έξι συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, που έχουν προγραμματιστεί εντός Νοεμβρίου, με τις πρώτες δύο να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
 
Σημασία έχει μέσα από τη διαπραγμάτευση να έχουμε αποτελέσματα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, και πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από τις έξι συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αμέσως σε σχετικές ανακοινώσεις.
 
Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο, είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης μνήμης του Κινήματος Οικολόγων για τον Δρα Ιχσάν Αλί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στην παρούσα φάση των συνομιλιών, το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι δεν εκδίδονται ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες, τις οποίες να διαβάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς οι ανακοινώσεις αυτές δεν αναφέρονταν σε ουσιαστικά θέματα.
 
Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων εντός Νοέμβριου, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση.
 
Αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη περί συσκότισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όσες φορές ο διαπραγματευτής ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα έχει κληθεί να ενημερώσει, το έχει πράξει.
 
Είπε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουστφά Ακιντζί, για να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει.
 
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν ακόμη τέσσερις συναντήσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.
 
Για την ενημέρωση της Βουλής για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τη Βουλή για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία», ενώ αναφέρθηκε και στο βεβαρυμένο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για επίσκεψη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ θα συμμετάσχει και στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ, στη Μάλτα.
 
«Όλοι το αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία και λόγω της φύσης της διαπραγμάτευσης, που είναι διασταυρούμενη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές για τις οποίες πρέπει να παρουσιαστούν επιχειρήματα, και «να γίνει ίσως και σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».
 
Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να αναβληθεί λόγω εξελίξεων στο Συριακό, καθώς ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση στη Βιέννη για το θέμα της Συρίας.
 
Πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης νέας ημερομηνίας για την επίσκεψη στην Κύπρο.
 
Σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη ματαίωση του ταξιδιού, είπε ότι η αμερικανική πλευρά εισηγήθηκε δύο ημερομηνίες, μια εντός Νοεμβρίου και μια εντός Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες όμως ο Πρόεδρος θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου η επίσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 
«Υπάρχει η πρόθεση για επίσκεψη, είμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού, και ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η νέα επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου.
 
Ερωτηθείς εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ της αναβολής της επίσκεψης Κέρι και των εξελίξεων  στο Κυπριακό και του τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Αναφορικά με τις συναντήσεις των ηγετών κατά την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην πρώτη τους συνάντηση, στις 2 Νοεμβρίου, το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, ενώ κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 5 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης και πτυχές της ιθαγένειας.
 
«Έγινε ανταλλαγή απόψεων και στα τρία θέματα και έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ηγετών, έτσι ώστε να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις», κατέληξε.