KIMONAS – Nέο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών για διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Το σύστημα KIMONAS, το οποίο θα εισαχθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015, θα διασυνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα, μέσω ιδιόκτητου υποθαλάσσιου καλωδιακού ζεύγους οπτικών ινών μεταξύ του καλωδιακού σταθμού της Cyta στο Πεντάσχοινο και του καλωδιακού σταθμού της MedNautilus στα Χανιά, στην Κρήτη.

Η Cyta, o κορυφαίος παροχέας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Κύπρο και η Telecom Italia Sparkle, ένας από τους δέκα μεγαλύτερους διεθνείς παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που αποτελεί το βραχίονα διεθνών επιχειρήσεων του Ομίλου Telecom Italia, εξαγγέλλουν τη συμφωνία για το νέο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα KIMONAS, που θα διασυνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και θα εισαχθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015.

Το σύστημα KIMONAS, το πρώτο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Cyta, δυναμώνει ακόμη περισσότερο την υψηλή αξιοπιστία των υποδομών επικοινωνίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Το σύστημα, το οποίο θα συνδέει τον καλωδιακό σταθμό της Cyta στον Πεντάσχοινο με τον καλωδιακό σταθμό της Med Nautilus στα Χανιά, συμπληρώνει και αναβαθμίζει υφιστάμενα εναλλακτικά τμήματα της Cyta στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα MED NAUTILUS και ειδικότερα όσον αφορά στους οπτικούς δακτυλίους MINERVA και ATHENA, που διασυνδέουν την Κύπρο με τη Σικελία και την Αθήνα με την Κρήτη, αντίστοιχα.

Το νέο σύστημα KIMONAS, το οποίο θα προεκτείνεται στην Αθήνα μέσω του υποθαλάσσιου δακτυλίου ΑΤΗΕΝΑ και ακολούθως στη Βουλγαρία μέσω Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές οπτικών δικτύων της θυγατρικής Cyta Ελλάδος, θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου τηλεπικοινωνιακού διαδρόμου που θα διασυνδέει τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, με την Αίγυπτο και άλλους προορισμούς στη Μέση Ανατολή, μέσω Κύπρου, προσθέτοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην τηλεπικοινωνιακή αξία του Οργανισμού. Παράλληλα, μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Telecom Italia Sparkle, θα επιτρέψει τη σύνδεση με την Τουρκία προς την Ανατολή, καθώς και με την Ιταλία και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς προς τη Δύση.

Ο κ. Γιάννης Κουλίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta Ελλάδος και άλλων θυγατρικών του Ομίλου και Διευθυντής Εθνικής & Διεθνούς Χονδρικής Αγοράς της Cyta, δήλωσε ότι, μέσω της εκτεταμένης διεθνούς τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Cyta με πολλαπλά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που διασυνδέουν την Κύπρο με τις γειτονικές χώρες και άλλους διεθνείς προορισμούς, η Κύπρος αποτελεί σήμερα σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Επεσήμανε ότι, παράλληλα, η θυγατρική Cyta Ελλάδος διαθέτει ένα εκτεταμένο εξαίρετο δίκτυο οπτικών ινών, μήκους πέραν των 5.500 χλμ, που καλύπτει πάνω από το 70% του πληθυσμού της χώρας και εκτείνεται από την Κρήτη στο νότο, μέχρι τη βόρεια Ελλάδα και πιο πέρα, στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Ο κ. Κουλίας τόνισε ότι, το νέο καλωδιακό σύστημα KIMONAS προσφέρει τόσο στη μητρική Cyta, όσο και στη Cyta Ελλάδος, αμοιβαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες για πρόσβαση σε νέες αγορές στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και μέσω ενός κοινού μετώπου Κύπρου – Ελλάδος, δημιουργεί συνέργειες για τον Όμιλο ως μια εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή γέφυρα μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο κ. Μιχάλης Αχιλλέως, Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού δήλωσε ότι, η συμφωνία για το καλωδιακό υποθαλάσσιο σύστημα KIMONAS προωθεί μια νέα σημαντική εταιρική σχέση μεταξύ του Ομίλου Cyta και της Telecom Italia Sparkle, η οποία ενισχύει το στρατηγικό ρόλο της Cyta ως σημαντικού καλωδιακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση της Telecom Italia Sparkle στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας ευκαιρίες και για άλλα επιτυχή διεθνή έργα τηλεπικοινωνιακής υποδομής που θα αναληφθούν από κοινού, καθώς και σημαντικές δυνατότητες στη Cyta και στη Telecom Italia Sparkle για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Πωλήσεων Ευρώπης της Telecom Italia Sparkle κ. Zvika Caspy δήλωσε ότι, με αυτή τη νέα συμφωνία, που ακολουθεί πολλές άλλες που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Cyta αποτελεί έναν εκ των πλέον σημαντικών και αξιόπιστων συνεργατών της Telecom Italia Sparkle στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Italia Sparkle κ. Alessandro Talotta δήλωσε: «η νέα αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική μας σχέση με τον Όμιλο Cyta και ταυτόχρονα μας προσφέρει τη δυνατότητα να εδραιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος παροχέας υπηρεσιών δεδομένων και διαδικτύου στη Μεσόγειο, με τη χρήση ομοιογενούς και πλήρως προστατευμένου δικτύου τεχνολογίας αιχμής που διασυνδέει τις κύριες τηλεπικοινωνιακές αγορές της περιοχής, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, με την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη».