Κυπριανού: “Το άνοιγμα των κεφαλαίων εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία”

{loadposition ba_textlink}

Αν η Τουρκία θέλει να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας προτείνεται το άνοιγμα κεφαλαίων, γεγονός που υποκρύβει ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

Σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως οι αναφορές που άπτονται των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.

Υπογράμμισε ως θετικές τις αναφορές που γίνονται για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών- μελών, περιλαμβανομένων της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα την αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ιδιαίτερα θετική, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, κρίνεται η επανάληψη της αναφοράς στο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα αλλά και στον εναέριο τους χώρο, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις της Κομισιόν αναφορικά με την έλλειψη προόδου στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ωστόσο ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή ζητώντας επιτακτικά την άμεση εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας. “Προφανώς και δεν συμμεριζόμαστε τη θέση που παρουσιάζει ως συνεχιζόμενη τη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, όμως συμφωνούμε ότι η έμπρακτη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις συνολικές διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε στη συνέχεια πως, δυστυχώς, ουσιαστικά προτείνεται άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, κάτι που ουδόλως συνάδει με την κριτική που της ασκείται. Αντιθέτως, συνέχισε, υποκρύβει σκοπιμότητες που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συνεργασίας της Άγκυρας στο προσφυγικό με ανταλλάγματα.

“Το μήνυμα που στέλνουμε ως ΑΚΕΛ προς κάθε κατεύθυνση και το οποίο αναμένουμε ότι θα συμμεριστεί μέχρι τέλους και η κυβέρνηση και είναι ότι το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να βοηθήσει έμπρακτα στη λύση του Κυπριακού. Αν αυτά γίνουν, τότε τα εμπόδια θα αρθούν”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ