Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου-Γαλλίας

{loadposition ba_textlink}

Διεθνής άσκηση έρευνας-διάσωσης με σενάριο που αφορά ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση φέρει την ονομασία “CYPFRA-04/15”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη φρεγάτα FGS ‘’LA FAYETTE’’ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος έρευνας-διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή/και σε περιπτώσεις κινδύνου λόγω της μεταναστευτικής ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, το εθνικό σχέδιο έρευνας – διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Συγκεκριμένα, η άσκηση θα περιλαμβάνει έρευνα – εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών – ασθενών (MEDEVAC Operations) καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της ΜΑΕΠ επί της γαλλικής φρεγάτας.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τέταρτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα έρευνας και διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ