Κυρίτσης : “Άμεσα και δραστικά μέτρα για επάνοδο σε μια στοιχειώδη κοινωνική ισορροπία”

{loadposition ba_textlink}

Όλοι όσοι ασχολούνται με τις εργασιακές σχέσεις, αντιλαμβάνονται ότι με την μαζική ανεργία και την ανασφάλεια, δημιουργούνται συνθήκες που αξιοποιούν οι εργοδότες για να εντείνουν την εκμετάλλευση και να υποσκάψουν τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ανέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ στην ομιλία του απόψε στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ Πάφου.

Γι’ αυτό και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας από τη πολιτεία είναι – όπως είπε- άμεσα και δραστικά μέτρα για επάνοδο σε μια στοιχειώδη κοινωνική ισορροπία.

Απαιτούμε να προωθηθεί νομοθετικά, η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων, είπε ο κ. Κυρίτσης , προσθέτοντας πως η μάχη αυτή, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι στρατηγικής σημασίας για το Συνδικαλιστικό κίνημα και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε.

Αναφερόμενος στην Πάφο που έχει κτυπηθεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης και της Τρόικας, ο κ. Κυρίτσης είπε πως λόγο της φύσης της οικονομικής δραστηριότητας που περιστρέφετο κυρίως γύρω από τον τουρισμό και την οικοδομική ανάπτυξη, το σοκ στην Πάφο ήταν αναλογικά με άλλες επαρχίες μεγαλύτερο.

Η ανεργία ξεπέρασε- όπως είπε- το 19% με όλα τα τραγικά κοινωνικά συνεπακόλουθα.

Επιπτώσεις υπήρξαν φυσιολογικά και στην ίδια την ΠΕΟ και τον μηχανισμό της, οι οποίες στη Πάφο, όπως φαίνεται και στην Έκθεση Δράσης του Τμηματικού Συμβουλίου, ήταν ιδιαίτερα σοβαρές συνέχισε, ο ΓΓ της ΠΕΟ, σημειώνοντας πως δεν είναι μυστικό ότι υποχρεωθήκαμε να πάρουμε επείγοντα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις οδυνηρά, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ΠΕΟ από οργανωτικές και οικονομικές περιπέτειες.

Λόγω ακριβώς της αμεσότητας και την υπευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίστηκαν αυτά τα προβλήματα από τα συλλογικά καθοδηγητικά όργανα της ΠΕΟ, θεωρούμε είπε ότι, “ τα πιο δύσκολα τα περάσαμε. Έχουμε σταθεροποιήσει την οργανωτική και οικονομική μας κατάσταση. Το κυριότερο όμως έχουμε διατηρήσει το ρόλο και την μαχητική μας παρουσία, ως η εμπροσθοφυλακή των αγώνων για την προστασία των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων”, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε επίσης πως η ΠΕΟ συνεχίζει να είναι η ψυχή και η ραχοκοκαλιά, κάθε μικρής και μεγάλης εργατικής κινητοποίησης σε κοινό μέτωπο πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου και της κυβέρνησης, προβάλλοντας την επιλογή της οργάνωσης και του αγώνα ως αντίβαρο στο φόβο και την μοιρολατρία.

Είναι ταυτόχρονα σημείωσε, “η ψυχή και η ραχοκοκαλιά της συνεργασίας και της κοινής δράσης με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, κινητοποιώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας”.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως μέσα στις σημερινές συνθήκες, το 25ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΕΟ είναι μια καλή ευκαιρία για εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και προβληματισμούς.

Αξιοποιώντας έτσι δημιουργικά το διάλογο και τη συλλογική σοφία με επίκεντρο την ανάπτυξη των αγώνων και της δράσης μας για δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους,κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ