Λευκωσία: “Έγιναν όλα τα διαβήματα προς τις ΗΠΑ για τους ένστολους”

{loadposition ba_textlink}

Η Κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε όλα τα αναγκαία διαβήματα για στην παρουσία ένστολων αξιωματικών του Τουρκικού κατοχικού στρατού σε δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Κάθλιν Αν Ντόχερτι στα κατεχόμενα, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: “Θα δώσει εξηγήσεις η Πρεσβεία των ΗΠΑ”

H oργισμένη αντίδραση της Ελένης Θεοχάρους για την Ντόχερτι (pic)

Σε δηλώσεις στο πρωϊνό δρομολόγιο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, απο την οποία δόθηκαν εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν δια της διπλωματικής οδού.

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι όσοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, ιδιαίτερα αυτοί που επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ομήρου: “Μη ικανοποιητικές οι εξηγήσεις των ΗΠΑ”

Ουδόλως ικανοποιητικές μπορούν να θεωρηθούν οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί από αμερικανικής πλευράς για την παρουσία ένστολων αξιωματικών του τουρκικού κατοχικού στρατού σε δεξίωση που παρατέθηκε, στα κατεχόμενα, από την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σημειώνει πως η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας ότι «η πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει», αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.

Αυτό για το οποίο εγκαλείται η Αμερικανική Πρεσβεία, είναι η πρόσκληση που απηύθυνε προς αξιωματούχους του τουρκικού κατοχικού στρατού και η παρουσία τους και μάλιστα με στρατιωτική περιβολή στη δεξίωση, προσθέτει ο κ. Ομήρου.

Σημειώνει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου μόνιμο μέλος είναι οι ΗΠΑ, με δύο ψηφίσματα του, το 541 και το 550, αποδοκίμασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο αποτελεί προϊόν και παράγωγο της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.

Είναι δυνατόν η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Κύπρο να υποδέχεται «μετά τιμών» τους εκπροσώπους της παράνομης κατοχής και να θεωρείται ως ικανοποιητική η απάντηση ότι «η πολιτική των ΗΠΑ επί του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει;», διερωτάται ο κ. Ομήρου

Προσθέτει πως η αμερικανική πρεσβεία, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες για βαρύτατο διπλωματικό ολίσθημα.

“Όφειλαν να απολογηθούν χωρίς περιστροφές. Δεν το έπραξαν. Και παραμένουν εκτεθειμένοι”, καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: riknews.com.cy/ΚΥΠΕ