Μάστιγα τα “φακελάκια” στα κρατικά νοσηλευτήρια

{loadposition ba_textlink}

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί ο χρηματισμός γιατρών του δημοσίου, με τα λεγόμενα φακελάκια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου γίναμε μάρτυρες για το σκληρό παζάρι που γίνεται πάνω από τα κεφάλια των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη περίπτωση Οθροπεδικού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού ο οποίος απαίτησε και πήρε από ασθενή το ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση, αλλά και τις περιπτώσεις γυναικολόγων του Μακάριου οι οποίοι παρά τις καταγγελίες για συστηματικό χρηματισμό τους, εντούτοις δεν είχαν οποιεσδήποτε συνεπειες. Το δε Υπουργείο Υγείας παρόλο ότι γνωρίζει για το φαινόμενο χρηματισμού κάποιων γιατρών- είτε με φακελάκια είτε ασκώντας ιδιωτική ιατρική-εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων ή στην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη περι χρηματισμού γιατρών του δημοσίου, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από μέρους των κυβερνητικών ιατρών, ενώ η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) ζήτησε άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι το σύνολο των γιατρών εμπλέκεται σε τέτοια φαινόμενα.

Είναι καθήκον της Εργοδοτικής Πλευράς, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, να αναλύσει τα αίτια εμφάνισης τέτοιων φαινομένων εκεί και όπου και εάν υπάρχουν. Η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί επίσης ότι τέτοια φαινόμενα, εφόσον υπάρχουν, είναι το απότοκο του συστήματος και των συνθηκών που υπάρχουν γενικότερα στο Κυπριακό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα Δημοσιά Νοσηλευτήρια. Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρεται μεταξύ άλλωνς την παραδοχή του Υπουργού Υγείας για τους Δημόσιους Ιατρούς οι οποίοι, όπως ο ίδιος ανέφερε, υπερβάλλουν εαυτόν για την εξυπηρέτηση των ασθενών κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Οι κυβερνητικοί ιατροί, καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ, εργάζονται με αυτοθυσία, αυταπάρνηση μακριά από τις oικογένειες τους σε δύσκολες και επικίνδυνες ώρες και εργασιακές συνθήκες και δεν πρόκειται να ανεχτούν να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις ανεπάρκειες και αδυναμίες του Υπουργείου Υγείας.