Με ενέργεια και προσφυγικό στη Μ. Ανατολή ο ΠτΔ

{loadposition ba_textlink}

Θέματα ενέργειας, το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι σχέσεις Ιορδανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο Αμμάν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα θα πραγματοποιήσει επαφές με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ιορδανίας.

Αύριο Τετάρτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στο παλάτι με το βασιλιά Αμπντάλλα και τη βασίλισσα Ράνια. Θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο κρατών.

Οι διαβουλεύσεις Λευκωσίας και Αμμάν θα επικεντρωθούν στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ιορδανίας, στη συνεργασία Λευκωσίας- Αθήνας – Καΐρου στον τομέα της ενέργειας και στη διεύρυνσή της σε τετραμερή, ή σε τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.
Αύριο, το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Νσούρ.

Στις επαφές του προέδρου Αναστασιάδη αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος συνοδεύεται από την σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μάλτα για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επίκεντρο το προσφυγικό.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Πηγή: riknews.com.cy