Μεγάλο ενδιαφέρον για εργασία στην Κύπρο από το εξωτερικό

{loadposition ba_textlink}

Με την βοήθεια του Δημήτρη Δανιήλ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του «Aggeliesergasias.com» και της σελίδας «Αγγελίες Εργασίας» στο Facebook με πάνω από 60.000 μέλη, κάθε εβδομάδα θα προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε την αγορά εργασίας στην Κύπρο.

Η Κύπρος λόγω του καιρού κυρίως, αλλά και λόγω της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί προορισμό για εργαζομένους είτε κοινοτικούς είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την κρίση που πέρασε η κυπριακή οικονομία από το 2013.

Ο Δημήτρης Δανιήλ μας εξήγησε πόσοι επισκέπτονται τις σελίδες για εύρεση εργασίας από το εξωτερικό, καθώς επίσης και το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των Ελλαδιτών και των υπολοίπων που κάνουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας στην Κύπρο:

«Καθημερινά, οι σελίδες μας δέχονται περίπου 4.500 επισκέπτες εκτός Κύπρου! Το 90% είναι από την Ελλάδα και το 10% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την πλειοψηφία να είναι από το Ηνωμένο Βασιλείο. Αυτοί οι αριθμοί είναι λογικοί, αφού ως γνωστόν λόγω της κρίσης στην Ελλάδα η Κύπρος είναι προορισμός για αρκετούς Ελλαδίτες που αναζητούν εργασία, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τον μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι παρακολουθούν τις σελίδες μας όταν κοντεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, ή λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές».

Σε τι ποσοστό είναι ξενόγλωσσες οι αγγελίες; Υπάρχει ζήτηση και αγγελίες στα ρώσικα για παράδειγμα ή είναι όλες στα αγγλικά;

«Το 30% των αγγελιών εργασίας είναι ξενόγλωσσες και πρώτη ξένη γλώσσα είναι αυτή των αγγλικών όπως είναι λογικό. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα ρώσικα είναι η δεύτερη γλώσσα με πολύ μικρή διαφορά. Βέβαια, στην τουριστική περίοδο οι περισσότερες ξενόγλωσσες αγγελίες είναι στον τομέα του τουρισμού, όμως τον υπόλοιπο χρόνο οι εταιρείες του κλάδου FOREX έχουν την τιμητική τους σε ό,τι αφορά τις ξενόγλωσσες αγγελίες».

Υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους για θέσεις εργασίας εκτός Κύπρου; Ακούμε πολλά για τους Κυπρίους που λόγω της κρίσης έχουν φύγει από το νησί για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

«Υπάρχει ενδιαφέρον, ναι. Πολλές φορές μας ρωτούν για αγγελίες εργασίας σε χώρες στο εξωτερικό και κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πάντες, παραθέτοντας τα αντίστοιχα sites του εξωτερικού. Στις δικές μας σελίδες μπορεί να βρει κάποιος θέσεις εργασίας για τη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη πόλη με την οποία ασχολούμαστε εκτός Κύπρου και υπάρχει πλάνο για να επεκταθούμε και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, παρά την κρίση».

Για τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον παρά την οικονομική κρίση;

«Πάντοτε υπάρχει ενδιαφέρον για εργασία στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί ναι μεν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι γενικά από τους αντίστοιχους μισθούς στην Κύπρο, αλλά και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από ότι στην Κύπρο. Πολλές φορές η αναλογία μισθού και κόστους ζωής πλησιάζει αυτή της Κύπρου».

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!