Μέρκελ: Κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει σε «στρατιωτικές εντάσεις»

{loadposition ba_textlink}

Να πείσει το εσωκομματικό της ακροατήριο, από το οποίο δέχεται σφοδρές πιέσεις για τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό, επιχείρησε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε συγκέντρωση του κόμματός της.

«Τυχόν κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε στρατιωτικές εντάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να δεχθούν την πρόταση για ζώνες τράνζιτ που συμφώνησε με τους Βαυαρούς εταίρους της.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ, η Μέρκελ απέρριψε για άλλη μία φορά εκκλήσεις να κλείσουν τα σύνορα με την Αυστρία, από όπου και φτάνουν οι πρόσφυγες, λέγοντας πως το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί τον κίνδυνο στρατιωτικών συμπλοκών.

Ήδη υπάρχουν στα δυτικά Βαλκάνια εν μέρει τέτοιες εντάσεις, είπε η Μέρκελ, που ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους είχε συγκληθεί η «μίνι Σύνοδος» στις Βρυξέλλες: «Επειδή δεν θέλω να υπάρξουν εκεί ξανά στρατιωτικές συμπλοκές», είπε.

Επανέλαβε την πίεσή της στο SPD να αποδεχθεί την πρόταση για ζώνες τράνζιτ, λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να πείσουμε τους Σοσιαλδημοκράτες για το σωστό».

Η πρόταση για ζώνες τράνζιτ -την τοποθεσία των οποίων το CDU έχει αφήσει ανοικτή, ως παραχώρηση στο συγκυβερνών SPD- απορρίπτεται από τους Σοσιαληδημοκράτες, οι οποίοι αντιπροτείνουν «κέντρα εισόδου» ανά την επικράτεια. Η πρόταση είχε περάσει από τον αρχηγό του βαυαρικού CSU, και οι τρεις αρχηγοί του Μεγάλου Συνασπισμού αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά την Πέμπτη για το ζήτημα.

Παράλληλα, στη Βαυαρία συνεχίζεται αμείωτος ο ρυθμός όσων φτάνουν. Τη Δευτέρα, είχαν φτάσει περίπου 4.000 άτομα, ενώ την Κυριακή είχαν έρθει άλλα 4.500, με τις τοπικές υπηρεσίες να εκτιμούν πως η τάση δεν θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:newsbeast.gr