Πολύ σύντομα συμβούλιο αρχηγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει συνεδρία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τη συμπλήρωση των έξι συναντήσεων του το Νοέμβριο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, καμιά απολύτως συσκότιση αλλά αντίθετα, το μόνο που έχει αλλάξει από την προηγούμενη φάση είναι ότι δεν εκδίδονται ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες τις οποίες διαβάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ. Οι ανακοινώσεις, πρόσθεσε, δεν αναφέρονταν σε ουσιαστικά θέματα, απλώς κατέγραφαν την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση ή πόσες συναντήσεις των διαπραγματευτών έχουν γίνει και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε σχετική ανακοίνωση να γίνει μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με μη ενημέρωση τους, είπε ότι όσες φορές ο διαπραγματευτής ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα έχει κληθεί να ενημερώσει το έχει πράξει.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία και λόγω της φύσης της διαπραγμάτευσης, που είναι διασταυρούμενη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση, είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα ενημέρωσης της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τη Βουλή για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία», επισημαίνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα αναχωρεί για το εξωτερικό και θα επιστρέψει το επόμενο Σάββατο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων θα καθοριστεί και η μέρα ενημέρωσης προς τη Βουλή.

Κληθείς να πει πώς εξελίσσεται η εντατικοποιημένη φάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην πρώτη συνάντηση των ηγετών, το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης. Στην τελευταία συνάντηση των ηγετών συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης και οι πτυχές της ιθαγένειας»

Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις «έγινε ανταλλαγή απόψεων και στα τρία θέματα και έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ηγετών ώστε να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Ερωτηθείς για τον απολογισμό, είπε ότι «η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία, υπάρχουν διαφορές για τις οποίες χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση, να παρουσιαστούν επιχειρήματα, να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν αποτελέσματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο στόχος μας να έχουμε αποτελέσματα μέσα από τη διαπραγμάτευση. Αν υπάρξουν τυχόν αποτελέσματα μέσα από αυτή τη διαδικασία των έξι συναντήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αμέσως σε σχετικές ανακοινώσεις».

Πηγή: riknews.com.cy