“Η εκλογή του Ερντογάν δεν θα επηρεάσει το Κυπριακό”

{loadposition ba_textlink}

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών έδειξε νικητή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούντογλου.

Με ποσοστό 49,5% ο Ερντογάν αναδείχθηκε ως ο απόλυτος νικητής της κάλπης της Κυριακής, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο διακυβέρνησης για το ΑΚΡ.

Ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο “24h”, επεσήμανε το μη αναμενόμενο του αποτελέσματος. “Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν αναμενόμενο. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και το όλο κλίμα αισιοδοξίας μας ξεγέλασαν”.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους επικράτησε τελικώς το ΑΚΡ, ο κύριος Τζιάρρας τόνισε ότι “κυριάρχησε η πολιτική του τρόμου που καλλιέργησε ο Ερντογάν”. 

Για την κατάσταση την επαύριο των εκλογών, επεσήμανε ότι “το ΑΚΡ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλει να καταφέρει, δηλαδή τη μετατροπή του συστήματος σε προεδρικό”. “Για να το καταφέρει όμως αυτό χρειάζεται ακόμα 14 έδρες, οι οποίες πιθανότατα θα προέλθουν από το εθνικιστικό κόμμα, ούτως ώστε να μπορέσει να πάει σε δημοψήφισμα το αίτημα για μετατροπή του Συντάγματος”.

Ως προς το Κυπριακό, ο κύριος Τζιάρρας εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, “η επανεκλογή Ερντογάν θα δώσει νέο μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις. Αν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί τα βρουν, τότε η Τουρκία δεν θα φέρει ιδιαίτερες ενστάσεις”.

“Την ίδια ώρα υπάρχει και μία άλλη άποψη που αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας, εξαιτίας των περιφερειακών εξελίξεων και της αναθέρμανσης των σχέσεων με την ΕΕ. Αν η Τουρκία καταφέρει να πάρει αυτά που θέλει σε ό,τι αφορά την ενέργεια ,τη χορήγηση βίζας και τις οικονομικές συμφωνίες, τότε ίσως η επίλυση του Κυπριακού να καταστεί λιγότερο σημαντική για αυτήν και συνεπώς θα μειωθεί το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό”, επισημαίνει ο διεθνολόγος.