Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν Κύπρος – Αυστρία

{loadposition ba_textlink}

Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των τεχνών υπέγραψαν Κύπρος και Αυστρία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψηςγια συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και των Τεχνών με την Υπουργό Εκπαίδευσης και Γυναικείων Υποθέσεων της Αυστρίας Γκαμπριέλλε Χάινις-Χόζεκ.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Αυστρίας, καθώς και πολλών άλλων αξιωματούχων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Με την υπογραφή του Μνημονίου, δίνεται συνέχεια και ενδυναμώνονται οι ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο Μνημόνιο περιλαμβάνονται πρόνοιες για ενθάρρυνση και υποστήριξη της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Παρέχονται, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες για εφαρμογή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, για συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και για ανταλλαγή καλλιτεχνών.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης, διανοίγονται προοπτικές για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διδασκαλίας των γλωσσών, καθώς και στα θέματα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Μαθητείας.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ την περασμένη εβδομάδα ο Πρέσβης της Αυστρίας στη Λευκωσία Κάρλ Μιούλερ, το Μνημόνιο, που αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου που λήγει φέτος, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απευθείας επαφές μεταξύ καλλιτεχνών, ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της εκπαίδευσης, συνεργασία μουσείων και γκαλερί, ανταλλαγή εκθέσεων, καθώς και συνεργασία στον κινηματογράφο.

Αναφερόμενος στο τελευταίο θέμα του κινηματογράφου, ο Πρέσβης είπε ότι αυτός ο τομέας ενδιαφέρει πολύ την Κύπρο και ότι υπάρχει η πιθανότητα, στη βάση του Μνημονίου, να υπάρξει μελλοντικά μια διμερής συμφωνία για συμπαραγωγή ταινιών.