Δε θα χρησιμοποιούν το Ακρωτήρι για να πραγματοποιούν επιθέσεις τα γαλλικά μαχητικά

{loadposition ba_textlink}

Σε δήλωση με την οποία διευκρινίζει ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν κατά ισλαμιστών στη Συρία δε θα χρησιμοποιούν τη βάση Ακρωτηρίου για να πραγματοποιούν επιθέσεις, προέβη το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Η διευκρίνιση ακολουθεί την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κάμερον από το Παρίσι ότι η βάση Ακρωτηρίου τίθεται στη διάθεση της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Βρετανίας να κάνει ό,τι μπορεί για να συνδράμει τη Γαλλία στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

To Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο αναφέρει στη δήλωσή του ότι το Ακρωτήρι θα χρησιμοποιείται όχι για επιθέσεις, αλλά ως «διάδρομος αντιπερισπασμού» σε περίπτωση που τα γαλλικά μαχητικά χρειαστούν για οποιονδήποτε λόγο ένα εναλλακτικό σημείο προσγείωσης αντί του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο προωθήθηκε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στις επιθέσεις του Παρισιού. Όπως ανακοινώθηκε, γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τις πρώτες επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράκ και στη Συρία με ορμητήριο το Σαρλ ντε Γκωλ.

Η προσφορά του κ. Κάμερον, που χαρακτηρίζεται στη δήλωση ως «πράξη αλληλεγγύης», έγινε στο πλαίσιο του Άρθρου 42,7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία επικαλέστηκε στον απόηχο των χτυπημάτων στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ. Όπως αναφέρεται στη δήλωση του βρετανικού υπουργείου, η προσφορά έχει την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε: «Αυτή η προσφορά είναι μία ακόμα ένδειξη της αλληλεγγύης μας προς τους Γάλλους συμμάχους μας. Είναι σωστό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να πλήξουν το ISIS πιο δυνατά. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτή τη μοχθηρή οργάνωση στο Ιράκ και να οικοδομούμε την επιχειρηματολογία υπέρ της επέκτασης αυτών των πληγμάτων στη Συρία».

Πηγή: KYΠΕ