Ν. Παπαδόπουλος: “Περίπλοκο και δύσκολο το έργο της Νομικής Υπηρεσίας”

{loadposition ba_textlink}

Η Νομική Υπηρεσία καλείται να φέρει εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες «και εμείς δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση τη δυσκολία αυτού του έργου και κατανοούμε αυτές τις δυσκολίες», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2016, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι « σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε τη θετική συμβολή της Κυβέρνησης στις προσπάθειες ενίσχυσης της Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αμέσως αποδέσμευσε τις κενές θέσεις που υπήρχαν στο οργανόγραμμα της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε αυτές οι θέσεις να πληρωθούν για να προχωρήσει η εξέταση και διερεύνηση αυτών των υποθέσεων».

«Είναι όμως με ιδιαίτερη ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι ένα χρόνο μετά αυτές οι θέσεις ακόμη δεν έχουν πληρωθεί λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας της δημόσιας υπηρεσίας», είπε και διερωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας;

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οφείλουμε να ασκήσουμε και κριτική σε ότι αφορά τις έρευνες για την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και αυτή η κριτική δεν απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα».

Το ΔΗΚΟ, είπε, « συμφωνεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο αρμόδιος για τις έρευνες και τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Η αρμόδια αρχή είναι η Αστυνομία που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν για τα ανεξασφάλιστα δάνεια της ΣΠΕ Αγίας Φύλας να έχει ήδη ξεκινήσει στο δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης και για τα δισεκατομμύρια των ανεξασφάλιστων δανείων της Λαϊκής Τράπεζας του κ. Βγενόπουλου να μην έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα καμία απολύτως υπόθεση».

«Μιλάμε για καθυστέρηση πέραν των 4 ετών. Πότε θα ξεκινήσει η διερεύνηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων», διερωτήθηκε.

Yπόθεση Focus

Για την υπόθεση της Focus, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας έχει παραδεχτεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών πως δεν αποκλείει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων για την υπόθεση αυτή. «Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς επιμένουμε και ζητάμε τη γρήγορη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Πρέπει άμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας να εκδώσει το πόρισμα του γι αυτή την υπόθεση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις είπε ότι «σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης κατά την οποία έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας, δυστυχώς καταγράφεται μια μείωση της τάξης του €1,4 εκατομμυρίων ευρών από τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό από μόνο του ακόμα και ως σημειολογία λέει πολλά για κάποιες προτεραιότητες».

«Ηταν είναι και θα παραμείνει θέση μας ότι σε κάποιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει η πολιτεία να παράσχει κάθε δυνατό μέσο για να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις αρμοδιότητες τους», είπε.

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη έρευνα για το τραπεζικό σκάνδαλο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «είναι αλήθεια ότι αρκετά από τα ζητήματα είναι πολύπλοκα ζητήματα οικονομικής υφής ενδεχομένως και οικονομικού εγκλήματος».

«Είναι επίσης αλήθεια ότι για μια σειρά από λόγους παρουσιάζεται αντικειμενικά κρίνοντες μια καθυστέρηση, μια δυστοκία στην ολοκλήρωση των ερευνών, αυτό που είναι διπλά ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι στη δική μας προσπάθεια να εντοπίσουμε που βρίσκεται η δυστοκία παρατηρείται το φαινόμενο της επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί», είπε.

«Ευελπιστούμε ότι τους επόμενες μήνες θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα η όλη διαδικασία. θέλουμε να δούμε μέσα από σωστές διαδικασίες να οδηγούνται ενώπιον των δικαστηρίων εκείνοι που πραγματικά ευθύνονται για την κατάντια της οικονομίας».