Ν. Χατζηγιάννης: “Εκτός σχεδιασμών οι πωλήσεις δανείων”

{loadposition ba_textlink}

Λόγω της φύσης των δανείων και του τρόπου με τον οποίο δουλεύουμε δεν βλέπουμε οποιοδήποτε όφελος, ανέφερε ο Νικόλας Χατζηγιάννης μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηγιάνης ξεκαθάρισε ότι δεν παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων ύστερα από την ανακοίνωση για νέα κρατική στήριξη του Συνεργατισμού.

Στο 18% των συνολικών ΜΕΔ οι αναδιαρθρώσεις το 2015

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και του Συνεργατισμού σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και το ρυθμό των αναδιαρθρώσεων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι καταγράφεται πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις του Συνεργατισμού.

Ανέφερε πως το 2014 έγιναν αναδιαρθρώσεις που αντιστοιχούν στο 5,5% των συνολικών ΜΕΔ και ότι στόχος είναι στο τέλος του 2015 οι αναδιαρθρώσεις να ανέλθουν στο 18% του συνόλου των ΜΕΔ.

Ήδη είπε γίνονται αναδιαρθρώσεις €150 εκατ το μήνα, που υπερβαίνει τον στόχο που είχε τεθεί για αναδιαρθρώσεις ύψους €120 εκατ, το μήνα.
Παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, καθώς όπως ανέφερε, ο Συνεργατισμός έχει 120.000 πελάτες. Έχουμε επικοινωνήσει με πολύ λίγους απ` αυτούς, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης παρατήρησε πως αυτό που έδωσε ώθηση στις αναδιαρθρώσεις στον Συνεργατισμό, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε δάνεια νοικοκυριών, ήταν η μείωση του επιτοκίου κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε περίπτωση που ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο γινόταν ξανά εξυπηρετούμενο. Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων δεν θα πετυχαίναμε αυτούς τους ρυθμούς, είπε.

Συμπλήρωσε εξάλλου πως οκτώ στις δέκα αναδιαρθρώσεις είναι πετυχημένες, αφού ο βαθμός ίασης προβληματικών δανείων (cure rate) ανέρχεται στο 78%.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ο αντίκτυπος μιας πετυχημένης αναδιάρθρωσης στα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχεται στο 20% τον πρώτο χρόνο, 40% στο δεύτερο και το υπόλοιπο 40% στον τρίτο χρόνο.

Σε σχέση με το νέο δανεισμό, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη υπερχρεωμένες και ως αποτέλεσμα συνεχίζεται η απομόχλευση, με τη μείωση των δανείων να ανέρχεται στο €2,5 δισ ετησίως.

Τέλος, σε ερώτηση για τις εκποιήσεις, ο κ. Χατζηγιάννης υπενθύμισε ότι ήδη ο Συνεργατισμός έχει αποστείλει 600 επιστολές για υποθέσεις ύψους €130 εκατ, που αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, δηλαδή πριν το 2011. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν δικαστικά μέτρα και οι οποίες αφορούν κυρίως εμπορικά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες, χωράφια, αλλά όχι κύρια κατοικία.