Νεκροί οι πιλότοι;

{loadposition ba_textlink}

Οι δύο Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί, υποστηρίζει η Άγκυρα, ενώ από την άλλη η Ρωσία ανακοινώνει ότι ο ένας εκ των δύο πιλότων είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, οι δύο Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί στα χέρια των Τουρκομάνων μαχητών και η ΜΙΤ είναι σε επαφή μαζί τους για να παραδοθούν στην Τουρκία.

Ωστόσο, από τη Ρωσία το αρχηγείο στρατού αναφέρει ότι έπειτα που έπεσαν οι πιλότοι με το αλεξίπτωτό τους ο ένας εκ των δύο σκοτώθηκε από πυρά εξ εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν επίσης ότι ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης.

Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης εκτιμάται ότι οι εικόνες με τον Ρώσο νεκρό είναι Ρώσου πιλότου από ρωσικό ελικόπτερο το οποίο καταρρίφθηκε.

Δείτε πως κάλυψε το 24Η τα γεγονότα

21:14

20:20

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

19:53

Το Κρεμλίνο δεν έχει καμιά απολύτως επίσημη πληροφόρηση όσον αφορά την τύχη των δύο χειριστών του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αξιόπιστη πληροφόρηση μπορεί να έλθει μόνο από το υπουργείο Άμυνας» της Ρωσίας, ανέφερε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα αναμένει από το NATO να αντιδράσει και να σχολιάσει τις «προκλητικές» κινήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Μπορώ μόνο να εκφράσω την οργή μας και την απογοήτευσή μας όσον αφορά αυτές τις κινήσεις χωρίς προηγούμενο από την Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, διπλωμάτης καριέρας που είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στη ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία.

Ο Πεσκόφ επέμεινε ότι η επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί παρά την κατάρριψη του Σουχόι.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως η Μόσχα θα αποφασίσει για την αντίδρασή της στην κατάρριψη του βομβαρδιστικού της από την τουρκική ΠΑ αφού αναλυθεί το επεισόδιο διεξοδικά.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε βιαστική και συναισθηματική αντίδραση, αλλά τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να αφήνονται αναπάντητες», είπε ο Πεσκόφ.

19:40

Οι πιλότοι είναι νεκροί δηλώνουν οι τουρκμένοι αντάρτες
Οι τουρκμένοι αντάρτες σε δηλώσεις που έκαναν και μεταδίδει σε βίντεο η εφημερίδα Guardian, δηλώνουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε λίγο αφού βομβάρδισε θέσεις τους. Επίσης είπαν ότι πιλότοι πέθαναν στον αέρα σημειώνοντας πως όλοι πυροβόλησαν εναντίον τους. Μάλιστα έδειξαν και μέρος των αλεξίπτωτων και ανέφεραν ότι αντάρτες θα φέρουν στο στρατόπεδο τις σορούς των πιλότων.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν πως οι πιλότοι είναι ζωντανοί και πως θα γίνουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

19:27

Το κείμενο της Τουρκίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξηγεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό.

18:59

ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει δριμύτατα την ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο συμμετείχε σε επιχειρήσεις ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» καθώς επίσης και την εκτέλεση των πιλότων του αεροσκάφους. Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί μια πράξη που επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή μας ενώ υπονομεύει περαιτέρω τον αγώνα κατά του «ΙΚ». Η ενέργεια είναι διπλά προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται από ένα κράτος του οποίου τα πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν συστηματικά τον εναέριο χώρο γειτονικών του χωρών ενώ βαρύνεται με αμέτρητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, -χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και των G20, προνομιακός σύμμαχος της ΕΕ και των ΗΠΑ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας της Δύσης στην υπόθεση της καταπολέμησης του «IK». Όχι μόνο συνέβαλαν στη δημιουργία του «ΙΚ», αλλά ακόμη και τώρα που του κήρυξαν τον πόλεμο, επιτρέπουν στην Τουρκία να ενεργεί ενάντια στους βασικούς αντίπαλους του «ΙΚ», δηλαδή τη Ρωσία, την κυβέρνηση και τους Κούρδους της Συρίας.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή μας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς και για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση και οδηγεί σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ταυτόχρονα καλούμε τους λαούς της περιοχής μας να περιφρουρήσουν την ειρήνη και να απαιτήσουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία των κρατών. Τέλος, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους και για την Κύπρο ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

18:54

Θρίλερ με την τύχη των Ρώσων πιλότων
Ζωντανοί εκτιμούν ότι είναι οι δύο Ρώσοι πιλότοι Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα τουρκμένοι αντάρτες δήλωναν ότι σκοτώσαν και τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16

18:21

Ρωσία: Μη φιλική ενέργεια» η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ότι θεωρεί την κατάρριψη ενός αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια».

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν μη φιλική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν θα επηρεαστούν από την κατάρριψη του μαχητικού.

18:14

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης με τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα Richard Coleman και τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα Gennady Mozaev.

18:13

17:59

O εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβ Ουόρεν όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο:

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

Ο Στιβ Ουόρεν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια βιντεοδιάσκεψη ενώ βρισκόταν στη Βαγδάτη, προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

17:46

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Walter Steinmeier εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία δεν θα εμποδίσει τις συνομιλίες για την επίλυση του συριακού εμφυλίου πολέμου.

«Αυτό που πρέπει να ελπίζουμε είναι ότι το περιστατικό αυτό δεν θα καταφέρει ένα πλήγμα για τις πρώτες ενθαρρυντικές συνομιλίες, οι οποίες προσφέρουν μια μικρή ελπίδα αποκλιμάκωση της Συρίας σύγκρουσης”, δήλωσε ο Steinmeier, όπως αναφέρεται από το Reuters.

16:40

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει έκτακτη σύσκεψη αργότερα σήμερα για την ασφάλεια της χώρας. Παρών θα είναι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και ο Αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Reuters.

16:13

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών των Ηνωμένων Εθνών, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας για να τους ενημερώσει σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

15:36

“Το αεροσκάφος επέστρεφε στην βάση του την στιγμή της κατάρριψης”, αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

15:26

“Έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εναέριο μας χώρο”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλού.

14:58

Οι δηλώσεις Πούτιν: 

“Η Τουρκία σήμερα μαχαίρωσε πισώπλατα την Ρωσία και με την κατάρριψη του αεροσκάφους μας έδρασε ως συνεργός των τρομοκρατών. Το αεροσκάφος μας χτυπήθηκε 1 km μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Το αεροσκάφος δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση απειλή ως προς την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η αποστολή του ήταν να κτυπήσει στόχους στην Λατάκια. Η Ρωσία παρακολουθεί την ροή του πετρελαίου από τους τρομοκράτες προς την Τουρκία”.

“Το περιστατικό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μας στον απόηχο του περιστατικού και έσπευσε να καλέσει σε συνάντηση του ΝΑΤΟ αντίθετα, είναι ανησυχητική , δήλωσε ο Πούτιν. Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους. Θα απαντήσουμε στην ενέργεια της Τουρκίας!”.

14:41

Αρκετοί διαδηλωτές έχουν φτάσει έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ρωσία διαδηλώνοντας εναντίων της κατάρριψης του ρώσικου αεροπλάνου. “Τουρκία είσαι υπέρ ή κατά του Ισλαμικού Κράτους;”, γράφει ένα από τα πλακάζ των διαδηλώτων. 

 

14:29

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας επικρίνει την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

 

Το ρωσικό αεροπλάνο Su-24 

 

14:21

Βίντεο δείχνει τα ρωσικά ελικόπτερα στην περιοχή της κατάρριψης 

 

14:17

“Πολύ σοβαρό περιστατικό η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες”, αναφέρει το βρετανικό ΥΠΕΞ. 

14:12

Η Τουρκία κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη στην Άγκυρα μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροπλάνου, ανέφερε το Bloomberg.

13:52

Η Τουρκία κάλεσε το ΝΑΤΟ σε έκτακτη σύσκεψη για να ενημερώσει τα μέλη του Οργανισμού για την κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους. Έγινε δεκτό το αίτημα και θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 ώρα Βρυξελλών στην έδρα του Οργανισμού.

 

13:43

Βίντεο δείχνει τους δύο πιλότους να εκτινάχθηκαν από το φλεγόμενο Su-24

 

 

13:37 

Χάρτης με καταγραφές του ραντάρ από τον τουρκικό στρατό 

 

Χάρτη από την καταγραφή του τουρκικού ραντάρ στον οποίο φαίνεται το ρωσικό αεροσκάφος να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο έδωσε στην δημοσιότητα η Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό το αεροσκάφος μπήκε στον τουρκικό εναέριο χώρο στις 9.20 το πρωί και παρέμεινε για πέντε λεπτά. 

Στο μεταξύ ο διοικητής των Τουρκομάνων Οσμάν Σαλίχ σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ είπε ότι το ρωσικό αεροσκάφος το χτύπησαν οι Τουρκομάνοι. Όπως είπε οι πιλότοι πήδηξαν από το αεροσκάφος ενώ καιγόταν. Αναζητούν το αεροσκάφος τους ενώ βρήκαν το μέρος που έπεσαν οι πιλότοι και τον ένα θα τον πάρουν όμηρο. Ανέφερε ακόμη ότι στην περιοχή είναι και δύο ρωσικά αεροσκάφη που θέλουν να πάρουν τους πιλότους. 

Νωρίτερα:

Δεν πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, καθώς όπως μετέδωσε η Independent, φέρεται να έχει ακυρώσει το προγραμματισμένο του ταξίδι, εξαιτίας του περιστατικού της κατάρριψης ου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. 

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Τουρκία αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει την στρατηγηκή που θα ακολουθηθεί στην Συρία. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται μα μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παρακολουθεί την κατάσταση το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

 

Νωρίτερα:

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία “πολύ σοβαρό γεγονός”, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

“Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα”, είπε.

“Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

Πηγή: news247/The Huff Post/RT/ΚΥΠΕ