Νικολάτος: “Οι ένοχοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας θα λογοδοτήσουν”

{loadposition ba_textlink}

Το Ανώτατο Δικαστήριο πιθανόν να ασχοληθεί ξανά στο μέλλον με το “κούρεμα” των καταθέσεων, σε περίπτωση που ασκηθούν εφέσεις κατά των αποφάσεων των επαρχιακών δικαστηρίων, τα οποία κρίθηκαν από το Ανώτατο ως τα αρμόδια να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος.

Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολάτος αναφέρει ότι οι ένοχοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας αναμένεται ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι αρχές του κράτους δικαίου, της ισονομίας και της ισοπολιτείας ισχύουν απόλυτα στην Κύπρο και στο δικαστικό της σύστημα.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου θεωρεί την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα προς το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς ως την πιο δύσκολη υπόθεση που κλήθηκε να χειριστεί το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό τη δική του Προεδρία, χαρακτηρίζοντας ως ικανοποιητικό το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Νικολάτος σημειώνει επίσης ότι ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκρεμεί και αίτηση από ιδιώτη δικηγόρο εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο και στην οποία δεν συμμετέχει ο ίδιος λόγω “προσωπικού κωλύματος”. Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση προς το Συμβούλιο για παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σχολιάζει, επίσης, και τα περί αμφισβήτησης και απαξίωσης των θεσμών του κράτους από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού της δικαιοσύνης, για να επισημάνει ότι ότι όλοι όσοι κατέχουν κρατικά αξιώματα θα πρέπει να στέκονται στο ύψος τους και να ενεργούν με εντιμότητα και ακεραιότητα. Αναφέρει, ακόμη, ότι τα δικαστήρια και οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι υπεράνω κριτικής, φτάνει αυτή να είναι καλοπροαίρετη και να βασίζεται στα ορθά γεγονότα, προσθέτοντας ότι πολλές φορές η κριτική γίνεται στη βάση εικασιών και υποθέσεων και όχι των πραγματικών γεγονότων.

Σημειώνει, επίσης, ότι το κράτος θα πρέπει να δει με ποίον τρόπο μπορεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των πολιτών που επηρεάστηκαν από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται στη συνέντευξη του στις τομές και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης όπως είναι η ίδρυση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου αρχές του νέου έτους, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών πολιτικής δικονομίας, η εισαγωγή του συστήματος μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η επαρκής στελέχωση των δικαστηρίων με προσωπικό.