Νίκος Φίλης: Ιστορικά παρακοιμώμενος

Στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα βέβαια, πολύς κόσμος εξανέστη με το γραπτό κείμενο περί μη επιστημονικά αποδεδειγμένης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου του Νίκου Φίλη, υπουργού παιδείας της Ελλάδος. Είναι πολύ λυπηρό ένας Υπουργός, λόγω λανθασμένων αριστερών ιδεοληψιών, να αρθρώνει ανιστόρητο λόγο για τις ευθύνες της εθνοκτόνου Τουρκίας. Ίσως να είναι με την εντύπωση ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες του Πόντου αποφάσισαν μια μέρα να πάνε όλοι μαζί εκδρομή στο βουνό, έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν μπόρεσαν ποτέ να γυρίσουν στα σπίτια τους; Το χειρότερο δε, είναι ότι έχει οπλίσει την Τουρκία με ένα ανεπανάληπτο  επιχείρημα στον αγώνα της για να αποσείσει από πάνω της την γενοκτονία των Ποντίων. Ήδη τα Τουρκικά ΜΜΕ  πανηγυρίζουν με το άρθρο του Νίκου Φίλη στην Αυγή.

Βέβαια στον αγώνα για κάλυψη της Τουρκίας για τα εγκλήματα της ενάντια στην ανθρωπότητα, ο Νίκος Φίλης δεν είναι μόνος. Υπάρχουν και “δικοί μας” , εκπαιδευτικοί που χρηματίζονται από την Σουηδική πρεσβεία, για να συγγράψουν βιβλίο και κάνουν σεμινάρια σε άλλους συναδέλφους τους, ότι περίπου το 74 δεν έγινε εισβολή και δεν υπάρχουν πρόσφυγες. Στο ίδιο μοτίβο και ο δικός μας Υπουργός Παιδείας, που κάλεσε ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα να συνεργάζονται με «αντίστοιχα» στην κατεχόμενη γη μας. Το ότι είναι κτισμένα σε κλεμμένη περιουσία Ελλήνων της Κύπρου ή κάτω από μια παράνομη κατοχική αρχή, ουδόλως ενοχλεί ή απασχολεί τον κύριο Καδή.

Φαίνεται ότι για κάποιους, όλοι εμείς που ζούσαμε στην κατεχόμενη γη μας, απλά αποφασίσαμε μια μέρα να φύγουμε από την γενέθλια γη μόνοι μας. Θέλαμε κατά αυτούς, να νιώσουμε πιο κοντά στην φύση, να κοιμηθούμε κάτω από τα δένδρα, μετά να δροσιστούμε με τον παγωμένο βοριά στο τσαντίρι και στην παράγκα. Κάτι τέτοιο  ίσως θέλει να μας πει και ο Ανώτατος Άρχων μας, όταν καταγράφηκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, ως ο μόνος παγκόσμια εκλεγμένος πρόεδρος, που αναγνώρισε το κατοχικό καθεστώς, επισκεπτόμενος την κατεχόμενη του πατρίδα, πίνοντας με τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας ή χαριεντιζόμενος μαζί του ακούγοντας μουσική στον Οθέλλο της κατεχόμενης του πόλης, αυτή της Αμμοχώστου.

Άσε που για να πάει στην φεγγαράδα του Οθέλλου, άφησε πίσω το προεδρικό αυτοκίνητο με τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και λίγο έλειψε να πάει με ταξί. Μπας και ενοχληθεί ο Μουσταφάς Ακκιντζί, ο ηγέτης όλων των Εποίκων και Τουρκοκυπρίων, ή στρατηγός του κατοχικού στρατού που μάλλον θα ανάλαβε και την ασφάλεια του. Όμως ο Μουσταφάς, στα εγκαίνια της έκθεσης προσωπικών αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη, που τον κάλεσε ο συνοραματιζόμενος μαζί του Ηγέτης/Leaderμας, ήρθε με την «προεδρική» λιμουζίνα και με όλα τα εμβλήματα και σημαίες του ψευδοκράτους. Πρόεδρε, ντροπή σου, πρόσβαλες την αξιοπρέπεια του λαού σου με αυτές τις δύο σου πράξεις.

Αν του Νίκου Φίλη, μπορεί να του δώσεις το ελαφρυντικό ότι η γενοκτονία των Ποντίων έγινε τον περασμένο αιώνα και πιάστηκε αδιάβαστος, στους “δικούς μας” που είδαν και πιθανώς βίωσαν την εισβολή και κατοχή, που βλέπουν για υπενθύμιση το μίασμα στον Πενταδάκτυλο,  μπορείς να τους δώσεις ελαφρυντικό ; Σίγουρα ΟΧΙ.