Ο (νικητής) Ερντογάν τα παίρνει όλα

{loadposition ba_textlink}

Δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι η «περίοδος Ερντογάν» είχε λάβει τέλος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «αυλαία» στην παντοκρατορία του ΑΚΡ στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του κατάφεραν να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες, και μάλιστα βγήκαν περισσότερο ενισχυμένοι απ’ ότι ήταν προηγουμένως.

Τι και αν το φιλοκουρδικό κόμμα του αποστέρησε στις προηγούμενες εκλογές την αυτοδυναμία; Τι και αν η χώρα βρέθηκε κοντά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου; Ο Ερντογάν αποδείχθηκε σπουδαίος τακτικιστής, υπερπηδώντας τους όποιους σκοπέλους εμφανίστηκαν στο δρόμο του και τώρα ήδη ξεκινάει τις διεργασίες για την ανάδειξή του ως ο νέου απόλυτου «Σουλτάνου».

Τα πρόσωπα του νέου πολιτικού σκηνικού

 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία από το 2002, όταν το κόμμα του ΑΚΡ πέτυχε την πρώτη νίκη του στις εκλογές. Μέχρι και τις εκλογές του Ιουνίου του 2015, οπότε και τα σχέδιά του αναχαιτίστηκαν από την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος του Ντερμιτάς στη Βουλή, ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η οικονομία που παρουσίαζε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα μεσαία τάξη, που ουσιαστικά αποτέλεσε την «αυλή» του Ερντογάν, ενώ ο εκδημοκρατισμός της χώρας και  απομείωση του ρόλου του στρατού, είναι τα κυριότερα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Όταν όμως τα ερείσματά του κατέρρευσαν (πτωτική πορεία της οικονομίας, σκάνδαλα από το προσωπικό περιβάλλον του Ερντογάν, ηγεμονικές τάσεις, εθνικιστικό ξέσπασμα, έλεγχος των ΜΜΕ), τότε όλοι πίστεψαν ότι είχε έρθει το τέλος σε αυτή την περίοδο. Με τη νίκη του ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να περάσει από δημοψήφισμα την αλλαγή του πολιτεύματος και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της νέας τάξης των πολιτικών πραγμάτων στην Τουρκία.

 

Αχμέτ Νταβούντογλου

Το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου δεν είναι τίποτα άλλο παρά αχυράνθρωπος του Ερντογάν και της πολιτικής που θέλει ο τελευταίος να ακολουθήσει. Ο Νταβούντογλου που έχει υπάρξει Υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ερντογάν, είναι ένας από τους πιο πιστούς υπασπιστές του. Είναι προφανές ότι επί πρωθυπουργίας του, ο Νταβούντογλου έχει έναν καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο, αφού ο Ερντογάν θα εξακολουθήσει να είναι ο ιθύνων νους πίσω από «νέο πολιτικό Ισλάμ».

 

Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Από μεγάλος κερδισμένος στις  περασμένες εκλογές, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το φιλοκουρδικό κόμμα, βγήκε ο μεγάλος ηττημένος, με τους ψηφοφόρους του να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΑΚΡ. Ο «Κούρδος Ομπάμα» όπως πολλοί τον αποκαλούν, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κούρδων, που σημειωτέον αποτελούν το 20% του πληθυσμού. Παρά την οριακή άνοδο του φιλοκουρδικού κόμματος σε αυτές τις εκλογές, ο ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος φιλοδοξεί να αναχαιτίσει, και πάλι, τα σχέδια του Ερντογάν.

 

Τζιάρρας: «Η εκλογή του Ερντογάν δεν θα επηρεάσει το Κυπριακό»

Ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας σε δηλώσεις του στο «24h», επεσήμανε το μη αναμενόμενο του αποτελέσματος. «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν αναμενόμενο. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και το όλο κλίμα αισιοδοξίας μας ξεγέλασαν».

Σε ερώτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους επικράτησε τελικώς το ΑΚΡ, ο κύριος Τζιάρρας τόνισε ότι «κυριάρχησε η πολιτική του τρόμου που καλλιέργησε ο Ερντογάν».

Για την κατάσταση την επαύριο των εκλογών, επεσήμανε ότι «το ΑΚΡ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλει να καταφέρει, δηλαδή τη μετατροπή του συστήματος σε προεδρικό. Για να το καταφέρει όμως αυτό χρειάζεται ακόμα 14 έδρες, οι οποίες πιθανότατα θα προέλθουν από το εθνικιστικό κόμμα, ούτως ώστε να μπορέσει να πάει σε δημοψήφισμα το αίτημα για μετατροπή του Συντάγματος».

Ως προς το Κυπριακό, ο κύριος Τζιάρρας εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, «η επανεκλογή Ερντογάν θα δώσει νέο μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις. Αν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί τα βρουν, τότε η Τουρκία δεν θα φέρει ιδιαίτερες ενστάσεις».

«Την ίδια ώρα υπάρχει και μία άλλη άποψη που αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας, εξαιτίας των περιφερειακών εξελίξεων και της αναθέρμανσης των σχέσεων με την ΕΕ. Αν η Τουρκία καταφέρει να πάρει αυτά που θέλει σε ό,τι αφορά την ενέργεια ,τη χορήγηση βίζας και τις οικονομικές συμφωνίες, τότε ίσως η επίλυση του Κυπριακού να καταστεί λιγότερο σημαντική για αυτήν και συνεπώς θα μειωθεί το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό», επισημαίνει ο διεθνολόγος.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!