Όλα κλειστά στο Βέλγιο

Η εικόνα στο κέντρο της πόλης με την παρουσία του στρατού και των  οπλισμένων αστυνομικών που κάνουν αδιάκοπα περιπολίες στους δρόμους, κάθε άλλο  παρά ελκυστική είναι για τους ελάχιστους περαστικούς.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι βελγικές αρχές για την ασφάλεια των  πολιτών είναι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εκ των οποίων και η αγορά του  σταθμού του “Μιντί” που είναι και η μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες. “Ποτέ δε θυμάμαι  να έχει κλείσει η λαϊκή αγορά του σταθμού του Μιντί”, λέει με απογοήτευση ο  Νίκος Αργύρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Athenes” που λειτουργεί εδώ και πάνω  από 50 χρόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό του “Μιντί” στις Βρυξέλλες. “Μόνο μία  δύο φορές τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό λόγω ακραίας κακοκαιρίας. Αλλά δεν  είναι μόνο ότι δε λειτούργησε η λαϊκή αγορά αυτή την Κυριακή. Γενικά η κίνηση  την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ πεσμένη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”. 

Εξίσου απαισιόδοξος δηλώνει και ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Μπουζάκης από τα  Χανιά, ο οποίος εδώ και εννιά χρόνια νοικιάζει περίπτερο στη χριστουγεννιάτικη  αγορά στο κέντρο των Βρυξελλών, πουλώντας κυρίως κρητικά προϊόντα. “Οι  προοπτικές φέτος είναι εξαιρετικά ανησυχητικές”, δηλώνει ο Νεκτάριος Μπουζάκης  ο οποίος ακόμα τελεί εν αναμονή των εμπορευμάτων που έρχονται από την Κρήτη.  “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα  είναι μια αποτυχία”.

Εξάλλου, ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι κάτοικοι για την αυριανή ημέρα: “Θα  λειτουργήσει το μετρό;” “θα μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά μας;” “Θα ανοίξουν  τα σχολεία;”. Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες  στο τηλεφωνικό κέντρο 1771 του κέντρου κρίσεων που έχει τεθεί σε λειτουργία από  σήμερα το πρωί. Ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν σήμερα το βράδυ κατά τη  διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει η βελγική κυβέρνηση, μετά το  Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. 

Ανήσυχη δηλώνει και η Αναστασία Ουζούνη, μητέρα δύο παιδιών του δημοτικού που ζει στις Βρυξέλλες εδώ και τρία χρόνια. “Είναι δυσάρεστη αυτή η κατάσταση. Η  τάξη του γιου μου πήγε την περασμένη Τετάρτη σε ένα μουσείο με το μετρό. Μέχρι  να βεβαιωθώ ότι γύρισαν στο σχολείο δεν μπορούσα να ησυχάσω. Όχι μόνο εγώ, κι  άλλοι γονείς.”, λέει η Α. Ουζούνη. “Δεν φοβόμαστε, αλλά προκύπτουν και πρακτικά  προβλήματα. Τα παιδιά θέλουν να βγουν να παίξουν. Ο καιρός είναι κακός και όλοι  οι παιδότοποι και τα αθλητικά κέντρα είναι κλειστά. Πού να πας;”

Πηγή: KYΠΕ