Χ. Γεωργιάδης: “Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις”

{loadposition ba_textlink}

Το τρίπτυχο που πρέπει να διέπει την οικονομική διαχείριση του κράτους στη μεταμνημονιακή εποχή, επεσήμανε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της όγδοης και πιθανότατα τελευταίας αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η ένατη και τελευταία δόση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα €350 εκατομμύρια και αυτό αναλόγως εάν θα δοθεί τελικά η κεφαλαιακή ένεση στο Συνεργατισμό, η οποία δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €150 εκατομμύρια.

Η εκτίμηση ότι η παρούσα αξιολόγηση πιθανότατα να είναι η τελευταία βασίζεται στο ότι η όγδοη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και τυπικά μετά τη σύνοδο του Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, με την εκταμίευση να αναμένεται στα τέλη του ιδίου μήνα έπειτα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκταμίευσης που ακολουθούνται σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για νέα κάθοδο της Τρόικα πριν το τέλος του μνημονίου στις 31 Μαρτίου του 2016.

«Έχει πριν λίγο ολοκληρωθεί με επιτυχία άλλος ένας γύρος αξιολόγησης από την Τρόικα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος ταυτόχρονα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που έφτασε στο 2,2% το γ` τρίμηνο του έτους.

«Έχουμε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι για το 2015 θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης που θα προσεγγίζει και πιθανώς να υπερβαίνει το 1,5%», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι «η προσπάθεια αποδίδει, η πραγματική οικονομία άρχισε να κινείται, αλλά πρέπει με την ίδια ένταση να συνεχίσουμε», ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύουμε την αναπτυξιακή προοπτική και αυτό προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ότι η συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα είναι κανόνας και ότι οι αποφάσεις γενικότερα στα θέματα της οικονομίας θα είναι αποφάσεις ευθύνης».

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως η χθεσινή απόφαση της Βουλής θεωρώ ότι «ήταν μια τέτοια απόφαση ευθύνης» και ευχαρίστησε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές που συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα.

Εκτιμώντας ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε ψες είναι συμβατή με τις απαιτήσεις των δανειστών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αναμένεται η οριστική και επίσημη επιβεβαίωση από την Τρόικα μέσα στις επόμενες μέρες, όταν εξετάσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η παρούσα αξιολόγηση πιθανότατα να είναι η τελευταία.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει δραστικά το δείκτη προβλέψεων για κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50% διατηρώντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή επάρκεια του. «Αυτό θα επιτρέψει στο Συνεργατισμό πολύ πιο αποτελεσματικά να προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις δανείων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την πρόθεση του κράτους να προσφέρει μια τελευταία περιορισμένης έκτασης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης στο Συνεργατισμό, με την επιφύλαξη ότι κάτι τέτοιο πρώτα με τη Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση αν διατηρείται η ανάγκη για έγκριση αλλαγών στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και στο νόμο για τις εκποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παραμένει η ανάγκη εντός ή στις αρχές του 2016 να ανασκοπήσουμε την εφαρμογή στην πράξη των σημαντικών νομοθεσιών που έχουν ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς με σκοπό εάν εντοπιστούν αδυναμίες ή δυσλειτουργίες να διορθωθούν.