Χαιρετίζει την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης

{loadposition ba_textlink}

Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κράτος της Παλαιστίνης αποτελεί το αποκορύφωμα μιας συνεχούς επαφής μεταξύ του ιδίου με τον Μαχμούντ Αμπάς και μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, σημειώνει σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη, στις 13 Νοεμβρίου, ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης Δρ. Ουάλιντ Χασάν.

Ο κ. Χασάν αναφέρει ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών, και δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης.

Τονίζει παράλληλα πως η επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, συνιστά τη συνέχιση μιας σειράς διμερών επισκέψεων.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη της 13ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη, σημειώνει, αυτός “έχει συναντήσει τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς σε διάφορες περιπτώσεις”. Επομένως, αναφέρει, “η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας συνεχούς επαφής μεταξύ των δύο ηγετών, και η πλευρά μας την χαιρετίζει ως μια επίσκεψη που μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και ειρήνης”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Πρέσβη, “θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για τις δύο πλευρές. Για την μεν κυπριακή πλευρά, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας, αφού εδώ και έξι μήνες, πραγματοποιούνται εντατικές διαπραγματεύσεις, και μια λύση του Κυπριακού προβλήματος μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Οι δύο ηγέτες, ο κ. Αναστασιάδης και ο (Μουσταφά) κ. Ακιντζί, καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες και δεσμεύονται να επιλύσουν το Κυπριακό, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”, επεσήμανε ο κ. Χασάν .

Από την άλλη, σημείωσε, στην Παλαιστίνη, ισχύει δυστυχώς το αντίθετο όσον αφορά στη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς τείνει χείρα ειρήνης και δεσμεύεται στη συνέχιση σοβαρών διαπραγματεύσεων κάτω από αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου, ηγείται μιας κυβέρνησης εποίκων και εξτρεμιστών. Βάσει των δεδομένων αυτών, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη δυσκολία επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, επεσήμανε ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης.

Εν μέσω της κρίσιμης αυτής κατάστασης, ο Πρόεδρος Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στην επείγουσα και άμεση δημιουργία ειδικού πλαισίου προστασίας για τους υπό κατοχή Παλαιστινίους, πρόσθεσε.

Καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη προς αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και οποιεσδήποτε πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αναφέρεται ξεκάθαρα στην ειρηνευτική διαδικασία, στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, καθώς και στα σύνορα του 1967.

Ανέφερε πως το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις του, ξεκινώντας από τον τερματισμό της συνεχιζόμενης παράνομης πολιτικής του εποικισμού σε Παλαιστινιακές περιοχές, σημειώνοντας πως αυτό είναι το μόνιμο εμπόδιο που καταστρέφει όλες τις προοπτικές για λύση δύο κρατών, τη μόνη βιώσιμη και διεθνώς συμφωνηθείσα λύση, όπως είπε.

Πηγή: KYΠΕ