Παραδειγματικές ποινές ζητά ο Αβέρωφ

Την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ενεπλάκησαν στα χθεσινά έκτροπα κατά των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε τέτοιες συμπεριφορές να μην επαναληφθούν.

«Το κράτος πρέπει να είναι αυστηρότατο και πρέπει να είναι παραδειγματικές οι τιμωρίες», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, χαρακτηρίζοντας τα επεισόδια ως «άκρως απαράδεκτα και καταδικαστέα».

Στιγμάτισε ωστόσο το ότι οι μαθητές επέλεξαν εργάσιμη μέρα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ρυθμίσει το θέμα αυτό.

«Γιατί δεν το έκαναν την Κυριακή, που ήταν η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους; Τα αισθήματα και ο πατριωτισμός εκφράζονται όταν είναι εργάσιμες μέρες για να έχουμε ακόμη μια μέρα να μην πηγαίνουμε σχολείο;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι επιτέλους πρέπει και εμείς ως Πολιτεία να λάβουμε τα μέτρα μας.

Σημειώνοντας πως απαράδεκτες συμπεριφορές όχλου παρατηρούνται και σε άλλες εκφάνσεις όπως ο χουλιγκανισμός, βίαια επεισόδια και κακές συμπεριφορές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «θα ήταν θεωρώ πολύ παρατραβηγμένο να πούμε πως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά ξεκινά και τελειώνει στο ότι κάποιοι δεν θέλουν τους Τ/κ».

Παρατήρησε όμως ότι το χθεσινό ήταν ιδιαίτερο γιατί ήταν απαράδεκτες συμπεριφορές κατά Τ/κ αθώων πολιτών, που περνούσαν από κείνη τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε ξεκάθαρη την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και θετική την αντίδραση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί και πρόσθεσε: «Απλά να πάρουμε τα μέτρα μας τέτοιες συμπεριφορές να μην επαναληφθούν».

Ευθύνες και σε τράπεζες και ΚΤΚ για τα ψηλά ΜΕΔ

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να συναντηθεί με την Διοικητή της ΚΤΚ και τις Διευθύνσεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε σωστή την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μιλήσει «και αυστηρά και ξεκάθαρα» τόσο προς το τραπεζικό σύστημα όσο και στην εποπτική αρχή.

«Σημαντικό μέρος των ΜΕΔ», συνέχισε, «παραμένουν ως ΜΕΔ και με την ευθύνη των τραπεζών γιατί δεν είδαν και δεν δρομολόγησαν διαδικασίες για να αναδιαρθρώσουν σημαντικό ποσοστό των δανείων που με την επιμήκυνση της (περιόδου) αποπληρωμής και με πιο λογικά επιτόκια αυτά τα δάνεια θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και εξυπηρετούμενα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ούτε η εποπτική Αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών «που παρατηρούσε τα ΜΕΔ να φτάνουν και να ξεπερνούν το 50%» και αναφέρθηκε στις πολύπλοκες διαδικασίες και στα πολλά στοιχεία και όρους που θέτει μέσω των οδηγιών της η Κεντρική Τράπεζα για αναδιάρθρωση ενός δανείου.

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν τα εργαλεία στη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τη δυνατότητα πώλησης δανείων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμπλήρωσε ότι με καλή θέληση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών μπορεί σημαντικό μέρος των ΜΕΔ να καταστούν εξυπηρετούμενα και αυτό θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα για την οικονομία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δεχθούν απώλειες στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως υπάρχει μια τετράγωνη λογική στις αναφορές του Προέδρου.

«Εάν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να πωλήσουν πακέτα δανείων με σημαντική μείωση γιατί μέσα από τις αναδιαρθρώσεις να μην διευκολύνουν τους δανειολήπτες να μπορούν με χαμηλότερες δόσεις, χαμηλότερο επιτόκιο και με περισσότερη περίοδο αποπληρωμής να ξοφλούν τις τράπεζες και να γίνουν τα δάνειά τους από μη εξυπηρετούμενα εξυπηρετούμενα», διερωτήθηκε.

Παρατήρησε όμως ότι χρειάζεται να δούμε και το τι μήνυμα στέλνουμε για όσους μέχρι σήμερα ήταν συνεπέστατοι και πλήρωναν τις δόσεις.

Σε μερικές βδομάδες η μελέτη για μια κυπριακή ΝΑΜΑ

Εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως σε μερικές βδομάδες θα είναι έτοιμη η μελέτη για τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, εκφράζοντας την ελπίδα πως με τεκμηριωμένα επιχειρήματα θα πειστεί και η Τρόικα, η οποία διαφωνεί με το ενδεχόμενο αυτό.

«Παρά τις περί αντιθέτου θέσεις της Τρόικα αναλάβαμε μια πρωτοβουλία για εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με Ιρλανδούς τεχνοκράτες που δούλεψαν παρόμοια μοντέλα στη δική τους χώρα.

«Θεωρώ πως με επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πείσουμε την Τρόικα για τη δημιουργία αυτού του οχήματος με μέρος του αρχικού κεφαλαίου από το κράτος και από ιδιώτες επενδυτές με συγκεκριμένα κίνητρα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της πιο διαχειρίσιμης κατάστασης των ΜΕΔ», είπε.

Εξήγησε πως η Τρόικα διαφωνεί για αποφυγή επιβάρυνσης των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι το θέμα είναι να πειστούν οι δανειστές ότι η δημιουργία αυτού του οχήματος δεν συνεπάγεται σοβαρό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Πηγή: KYΠΕ