Παυλόπουλος: “Τουρκία στην ΕΕ μόνο με σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κύπρου”

{loadposition ba_textlink}

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να δείξει εμπράκτως κατά πόσο εννοεί τις καλές προθέσεις που διατείνεται ότι έχει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που οι δύο τους είχαν, μέρος της οποίας ήταν ανοιχτό για τους δημοσιογράφους, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο και όνειδος για τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συνεχίζεται η διχοτομική κατάσταση στην Κύπρο και υπέδειξε ότι η όποια λύση πρέπει να είναι λύση συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο η οποία διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Κάλεσε παράλληλα για ενότητα και αποφασιστικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο υποδεικνύοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρας πρέπει να είναι ενωμένες προς εξυπηρέτηση του κοινού στόχου.

Από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου διεμήνυσε ότι το ζητούμενο είναι «λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας τόνισε ότι η παρουσία του κ. Παυλόπουλου στην Κύπρο ενδυναμώνει τις ψυχικές αντοχές του κυπριακού λαού, ο οποίος για 41 συναπτά έτη ζει κάτω από συνθήκες τουρκικής κατοχής και συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ότι «παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες εδώ και 41 χρόνια να καταλήξουμε σε μια λύση δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, αφού το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, δυστυχώς λόγω της στρεψοδικίας και της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, αυτός ο στόχος δεν έγινε εφικτός», υποδεικνύοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να αναμένουν οι οποιοιδήποτε τρίτοι και βεβαίως η Τουρκία ότι υπό το βάρος του χρόνου, οι αντιστάσεις του κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε προς τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι οι πρόσφατες παραινέσεις και τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπήρξαν πράγματι καίριες και σοφές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία με την επανεκκίνηση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες, ούτε ένα αναιτιολόγητο κλίμα ευφορίας».

«Ασφαλώς, επιθυμούμε τη λύση, την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, «λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβεβαίωσε τέλος τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι αισθανόμενοι την αληθινή συμπαράσταση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην Κύπρο «στώμεν καλώς».

Στη δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι σε δύο μέρες κλείνουμε 41 χρόνια από την ίδρυση του ψευδοκράτους, «δηλαδή, από μια προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού αυθαιρέτως κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου» όπως εξήγησε.

Και υπέδειξε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται, «και όχι μόνο για εμάς, εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει, οι Έλληνες είτε ως Ελλαδίτες είτε ως Κύπριοι, ξέρουμε πολύ καλά το χρέος μας, αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί το χρέος τους, δυστυχώς, είναι η διεθνής κοινότητα και δυστυχώς ακόμη περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι αδιανόητο, είναι όνειδος για τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. «Για τη διεθνή κοινότητα κυρίως για τα Ηνωμένα Έθνη, διότι η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου σημαίνει κατάλυση των κανόνων του ΟΗΕ και πλήρη περιφρόνηση των δύο βασικών θεσμών, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, σημείωσε, εξηγώντας πως όταν η Κύπρος ως ένα κράτος μέλος, ισότιμο, πλήρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, βρίσκεται υπό κατοχή αυτό σημαίνει παραβίαση παραμέτρων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού κεκτημένου, ιδίως μάλιστα υπό τη σημερινή συγκυρία παραβίασης ακόμα και των κανόνων που αφορούν τα σύνορα της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, είναι γνωστό ότι τα σύνορα της Ευρώπης, τα σύνορα των κρατών μελών, προσδιορίζονται κυριάρχως από αυτά και πως ως εκ τούτου τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτή την ώρα όσο υπάρχει το ζήτημα της ΑΟΖ και όσο υπάρχει επίσης και το ζήτημα του προσφυγικού.

Άρα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει πολλαπλώς τα σύνορα της, υποδεικνύοντας ωστόσο πως παρ’ όλα αυτά (η Ευρώπη) ανέχεται αθωράκιστα τα σύνορα αυτά με αυθαίρετη τουρκική κατοχή και επομένως η ίδια δείχνει μια απίστευτη αδυναμία να υπερασπιστεί την ίδια της την υπόσταση.

Υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να σταματήσει, αναφέροντας ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πάψει, με κάθε ευκαιρία, να επισημαίνει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει.

«Η κατοχή της Κύπρου πρέπει να τελειώσει. Και η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν ως Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την κατοχή, πρέπει η Ευρώπη να πάψει να έχει στο έδαφος της στρατεύματα κατοχής και τοίχο μετά την εξάλειψη του τείχους του Βερολίνου» σημείωσε.

Και εξήγησε πως για να γίνει αυτό, διαδικαστικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει, οι διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο Έλληνας Πρόεδρος σημείωσε ακολούθως πως η όποια λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι λύση συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλαδή, όπως εξήγησε, λύση η οποία διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. «Όχι θνησιγενές κράτος, οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι «οι βασικές παράμετροι αυτού του κράτους είναι πρώτον η ύπαρξη μιας και ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας, δεύτερον η ύπαρξη μιας και ενιαίας κυριαρχίας, τρίτον η ύπαρξη μιας και μόνο ιθαγένειας και τέταρτον η δομή ενός κράτους που είναι είτε ενιαίο είτε το πολύ ομοσπονδιακό κράτος».

Δεν νοείται, όπως είπε, συνομοσπονδιακό κράτος, ιδίως από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου γιατί συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης και επομένως μόνο ένα ομοσπονδιακό κράτος θα ήταν ανεκτό, όπως π.χ τα λοιπά ομοσπονδιακά κράτη της Ευρώπης, «και δη ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δημιουργείται ύστερα από επανένωση γιατί δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση κυπριακού κράτους».

«Η Κύπρος επανενώνεται, πάμε πίσω, γυρνάμε στην προτέρα κατάσταση, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της Κύπρου με όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της θωρακισμένα» τόνισε.

Υπέδειξε δε πως ένα κράτος που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που τόνισε, δεν μπορεί να έχει ούτε εποίκους ούτε στρατεύματα κατοχής και βεβαίως δεν είναι ανάγκη να έχει εγγυήτριες δυνάμεις.

Γιατί, όπως εξήγησε, η Κύπρος πλέον ως ανεξάρτητο κράτος εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία μέσω της δικής της κυριαρχίας. «Αυτό είναι βασικός κανόνας που ισχύει για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και πρέπει να ισχύει και για την Κύπρο» ανέφερε.

Σημείωσε ακολούθως πως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. «Ενωμένοι και η Ελλάδα και η Κύπρος, και η Κύπρος και η Ελλάδα, και οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρα ενωμένες γιατί αυτά που τόνισα προηγουμένως είναι κοινός στόχος και πρέπει να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί» είπε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται εν πολλοίς και από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι εδώ ακριβώς οφείλει να δείξει η Τουρκία αν εννοεί αυτές τις καλές προθέσεις που διατείνεται ότι έχει, κάτι που, όπως είπε, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την ελπίδα πως ύστερα από τις τουρκικές εκλογές, αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει με το προσφυγικό, η Τουρκία να αντιληφθεί την τεράστια ευθύνη την οποία φέρει για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η ΕΕ να ασκήσει την πίεση που απαιτείται προς την Τουρκία ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου πολλώ μάλλον, όπως σημείωσε, όταν απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία ξαναποκτά ενδιαφέρον για την είσοδο της στην ΕΕ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχία της Κύπρου», κάτι, που όπως εξήγησε, «δεν είναι αντεκδίκηση αλλά εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο την Κύπρο, το λαό της, την ιστορία της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα υπάρξει δικαίωση, αρκεί, όπως είπε, «να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Πηγή: ΚΥΠΕ