Πύλη εισόδου η Ελλάδα για τους βομβιστές του Παρισιού

{loadposition ba_textlink}

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ελλάδα μετά την αποκάλυψη πως Τζιχαντιστές τρομοκράτες του ISIS που επιτέθηκαν και σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι, ενδεχομένως προήλθαν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Λέρο, όπου κατέληξαν μαζί με άλλους αλλοδαπούς ως Σύροι πρόσφυγες και στους οποίους δόθηκαν σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα.

Αυτό αποδεικνύει δυστυχώς την αδυναμία του να μπορέσει πρακτικά η χώρα μας να διαπιστώσει εάν μέσα σε αυτούς τους χιλιάδες των χιλιάδων ανθρώπων που καταλήγουν στις ακτές των νησιών μας καθημερινά, εάν υπάρχουν και κρυμμένοι, ως δήθεν πρόσφυγες, Τζιχαντιστές.

Αξίζει να σημειωθεί όμως σε ανάλογες περιπτώσεις που είχαν ενημέρωση οι ελληνικές Αρχές από άλλες ευρωπαϊκές και γενικά συμμαχικές Μυστικές Υπηρεσίας, άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν ως πρόσφυγες εντοπίστηκαν γιατί υπήρχε για αυτούς μία σχετική γνώση, ή εντοπίστηκαν άτομα κατά το παρελθόν που διέσχισαν την χώρα μας προς άλλες βαλκανικές χώρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν «χτύπησε» κανείς συναγερμός και ήταν αδύνατον οι ελληνικές Αρχές να γνωρίζουν με τι στην πραγματικότητα είχαν να κάνουν.

Οι γαλλικές Αρχές φέρονται να έχουν ζητήσει ενημέρωση από τις ελληνικές Αρχές για τα άτομα, ωστόσο ταυτοποιήθηκε η περίπτωση του νεαρού στη Λέρο που εισήλθε στην χώρα μας τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση ταυτοποίησης για έναν δεύτερο που εισήλθε στην χώρα μας, μέσω του ίδιου νησιού το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο. Η περίπτωση του δεύτερου Τζιχαντιστή αφορά άτομο που συμμετείχε στο χτύπημα της μουσικής σκηνής στο Μπατακλάν, ενώ η πρώτη περίπτωση αφορά άτομο που συμμετείχε στην επίθεση έξω από το Stade de France.

Για άτομο αυτό προέκυψε ταυτοποίηση από τον αριθμό του διαβατηρίου του που βρέθηκε στο σημείο και ο οποίος “χτύπησε” στο σύστημα Eurodata που παραδόθηκε από τις γερμανικές στις ελληνικές Αρχές πρόσφατα, με το οποίο ενημερώνονται online όλες οι διωκτικές Αρχές διεθνώς. Άρα η ερώτηση για αυτό και μόνο, ήταν καθαρά τυπική, ωστόσο σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται η δακτυλοσκοπική ταυτοποίηση για τον νεκρό βομβιστή κάτι που θα γίνει από τις γαλλικές Αρχές, απ’ όπου και θα τεκμηριωθεί ή όχι και αν ο κάτοχος του διαβατηρίου είναι όντως ο βομβιστής.

Για το δεύτερο άτομο που βρέθηκε στην επίθεση του Μπατακλάν και ζητήθηκε επίσης από τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν αν πέρασε από την χώρα μας η όλη διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει να είχε εισέλθει τον Αύγουστο στην χώρα μας και εκείνος μέσω Λέρου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρξει δακτυλοσκοπική ταυτοποίηση από τα δακτυλικά αποτυπώματα που θα λάβουν οι γαλλικές από τις αντίστοιχες ελληνικές Αρχές.

Η Ελληνική Αστυνομία, βρίσκεται σε επιφυλακή, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και έχουν δοθεί εντολές για λήψη πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας γύρω από στόχους, από πρεσβείες δυτικών χωρών (κυρίως με εκείνες που υπάρχουν απειλές από τους τζιχαντιστές) ενώ θα ενταθούν και οι παρακολουθήσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία έχουν κατά το παρελθόν εξεταστεί, ως ύποπτοι και προσηλυτισμό και εξτρεμιστική καθοδήγηση μουσουλμάνων στα πέριξ της Ομόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, εξετάζονται σχέδια αυστηροποίησης της φύλαξης των συνόρων μας, αλλά και της διαδικασίας ταυτοποίησης που ακολουθείται, όπως επίσης εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των νησιών με νέες δυνάμεις.
Νωρίτερα το μεσημέρι άλλωστε πέρα από την σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, έγινε αντίστοιχη σύσκεψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με την συμμετοχή και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Για την είδηση αυτή προχώρησεσε δήλωση και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος παραδέχτηκε την προέλευση του συγκεκριμένου βομβιστή:

«Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.