Πολιτική και Υπουργικές αποφάσεις…κολοκασιού

{loadposition ba_textlink}

 

Γράφει η Αλεξία Καφετζή

Επιστολή με ΘΕΜΑ: Πράσινος Τρυγητός στα εσπεριδοειδή στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων στήριξης παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω του Ρωσικού εμπάργκο θεωρώντας ως σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις την πρόσφατη  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έστειλε σήμερα, ο Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας στον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη.

Λάβρος ο Πανίκος Χάμπας, με αυστηρά κριτική διάθεση και ερωτήματα προς Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή :

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη μας δυσαρέσκεια για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να συμπεριλάβει ειδικά την περιοχή της Αργάκας για την εξυπηρέτηση μόνο μιας ομάδας παραγωγών για να έχουν το δικαίωμα του πράσινου τρυγητού.

Η απόφαση σας αυτή δημιουργεί παραγωγούς δύο ταχυτήτων, προκαλώντας προβλήματα ανισότητας και ευνοϊκής μεταχείρισης.

Η ΕΚΑ θεωρεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως Σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις με ευνοϊκή μεταχείριση παραγωγών. Αυτή η μη χρηστή διοικητική πράξη του

Υπουργικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στον Αγροτικό Κόσμο και γενικά σε όλη την αλυσίδα εμπορίας και μεταποίησης των Εσπεριδοειδών.

Καλείται ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή να απαντήσει, ποια ήταν η δική του ανάμειξη στην διαδικασία λήψης αυτής της άδικης απόφασης. Δεν αρκεί μόνο να είναι κάποιος πάνω στα τρακτέρ και να οργώνει φυτείες κολοκασιού για να αποδείξει το όψιμο επικοινωνιακού τύπου ενδιαφέρο του για τον πρωτογενή τομέα. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια».

Με την πράξη της αυτή, η κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος πολιτικός ηγέτης, πλήττουν σημαντικά τις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων και ευνοούν τις εισαγωγές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου, εξυπηρετώντας μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η ΕΚΑ εισηγείται όπως το Υπουργικό Συμβούλιο επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα και δοθούν αυξημένα οικονομικά κίνητρα στους εσπεριδοκαλλιεργητές για να παράξουν ποιοτικά προϊόντα. Το οικονομικό κόστος να το επωμιστεί η ΕΕ, η οποία κακός συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας».