ΥΠΠ: “Πρέπει να βελτιώσουμε την παιδεία”

{loadposition ba_textlink}

Η αδιαφορία μεγάλης μερίδας των σύγχρονων ανθρώπων για την τέχνη, για το ωραίο και το καλαίσθητο, αποτελεί μείζον πρόβλημα της εποχής μας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενισχύοντας πρωτίστως την ποιότητα της παιδείας, που αποτελεί το κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», ο κ. Καδής είπε πως “γι’ αυτό επενδύουμε στην παιδεία και τον πολιτισμό μας, ώστε τα νέα παιδιά, στηριγμένα σε γερά θεμέλια, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον της κοινωνίας μας”.

“Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, άρχισαν να εφαρμόζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που έχουν ακριβώς ως στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Πολιτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να εκτιμούν και να αγαπούν τις τέχνες και τον πολιτισμό και να συμμετέχουν και οι ίδιοι στην πολιτιστική δημιουργία”, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Επιπρόσθετα, είπε ότι “θέλοντας να αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα του πολιτισμού, προχωρούμε σε διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό και ανάπτυξη εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό”.

Επίσης, ανέφερε ότι χρόνο με τον χρόνο βελτιώνουμε και καθιστούμε πιο διάφανες τις διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, για να προσθέσει ότι παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία μιας σειράς σημαντικών πολιτιστικών υποδομών, που αναμένεται ότι θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Είπε ακόμα ότι “η απονομή του βραβείου θεωρείται πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός, μέσω του οποίου τιμώνται ξεχωριστές προσωπικότητες για την προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου”, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της ποιοτικής συμβολής των πνευματικών ανθρώπων στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Το Βραβείο για το 2015 απονέμεται εξίσου στη λογοτέχνιδα Έλλη Παιονίδου και στον σκηνοθέτη κινηματογράφου – ντοκιμαντέρ Πασχάλη Παπαπέτρου.

Η Έλλη Παιονίδου υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια την τέχνη του λόγου και επανειλημμένα τιμήθηκε για το πλούσιο συγγραφικό της έργο – παιδική λογοτεχνία, θεατρικά έργα, ποίηση και μυθιστόρημα – με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και άλλες διακρίσεις.

Ο Πασχάλης Παπαπέτρου είναι αποδεδειγμένα ταλαντούχος καλλιτέχνης της έβδομης τέχνης. Με τις ταινίες και πολύ περισσότερο με τα ντοκιμαντέρ του, καταγράφει τη φυσιογνωμία των ανθρώπων της Κύπρου και τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πηγή: KYΠΕ