Πρόεδρος Αυστρίας: “Η λύση του Κυπριακού έχει μεγάλη σημασία για την Ευρώπη”

{loadposition ba_textlink}

Την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να λύσουν το Κυπριακό, ένα πρόβλημα που διαρκεί τόσες δεκαετίες, έχει μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην αντιφώνηση του στο δείπνο ο κ. Fischer είπε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι έχει μεγάλη ευθύνη αυτές τις μέρες, καθώς όχι μόνο ο κόσμος στην Κύπρο αναμένει από αυτόν και τον τ/κ ηγέτη (τη λύση του Κυπριακού), αλλά και όλη η Ευρώπη αναμένει όπως στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό που μου είπατε. Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν στεφθούν με επιτυχία, μάλλον δεν θα μπορείτε να πείτε ας ξαναδοκιμάσουμε σε 10 χρόνια ξανά, καθώς ο χρόνος περνάει και φοβάμαι όπως κι εσείς ότι αν αυτή τη φορά δεν επιτευχθεί η λύση, τότε ποιος μπορεί να ξέρει αν θα είναι εφικτή σε μεταγενέστερο χρόνο σε 10 -20 χρόνια» είπε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αυστριακός Πρόεδρος.

Και επεσήμανε πως θα ήταν μεγάλη επιτυχία, για την οποία θα λάμβανε και μια επιστολή θερμών συγχαρητηρίων ή ένα τηλεφώνημα, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία και αν καταστεί εφικτό να βρεθεί μια λύση για το νησί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπέδειξε δε ότι μια λύση του Κυπριακού θα ανοίξει πολλές άλλες πόρτες και θα έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος προσβλέπει σε φίλους και συμμάχους όπως η Αυστρία να μεταφέρουν το μήνυμα προς την Τουρκία για στήριξη των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κατά την προσφώνηση του προς τον Heinz Fischer ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος καλωσορίζει την εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, προσβλέποντας σε ακόμη ενεργότερο εμπλοκή τώρα που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε μια πιο εντατική φάση.

Επανέλαβε το όραμα του για επανένωση της Κύπρου και του λαού της στο πλαίσιο μιας ευημερούσας, λειτουργικής ευρωπαϊκής χώρας η οποία θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες τους. «Γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα όραμα το οποίο ολόψυχα αγκαλιάζετε κύριε Πρόεδρε» είπε προς τον Αυστριακό ομόλογο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες σχέσεις και δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας υποδεικνύοντας πως μαζί με τον Αυστριακό ομόλογο του συμφώνησαν όπως επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία και σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: KYΠΕ