ΠτΔ: “Θερμές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II παρακάθισαν σήμερα σε διευρυμένες συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και την κυπριακή αντιπροσωπεία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν εξαιρετικά θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που κρατούν 53 χρόνια τώρα» προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια σχέση πολύτιμη για την οποίαν περηφανευόμαστε».

Ο Βασιλιάς υπογράμμισε στη συνέχεια τη μεγάλη υποστήριξη που δίνει η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, προς την Ιορδανία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις σήμερα θα αφορούν όλους τους τομείς.

Σημειώνοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, επεσήμανε ότι θα ήθελε να υπάρξουν ευκαιρίες για ενίσχυση και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας υπάρχουν θερμές, αδελφικές σχέσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη μου εδώ αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας αποφασιστικότητας μας να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεών μας».

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή, αφού και οι δύο χώρες έχουν ανησυχίες για τις εξελίξεις.

«Και οι δύο αποτελούμε μέρος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και για τις δύο χώρες διακυβεύονται πολλά εντός της γεωγραφικής μας περιοχής, και οι δύο μοιραζόμαστε ένα κοινό σκοπό για τη δημιουργία συνθηκών για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα καθώς και για τις εξελίξεις στην περιοχή και πέρανα αυτής.

Το γεγονός ότι το Βασίλειο της Ιορδανίας παρέχει καταφύγιο και επαρκής συνθήκες διαβίωσης σε πέραν του 1,2 εκ. πρόσφυγες αποτελεί μια συλλογική, κοινωνική και ανθρωπιστική πράξη που αξίζει διεθνούς αναγνώρισης.

Η Ιορδανία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη μας για τις προσπάθειες να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε αύριο στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Μάλτα, τις σημαντικές απόψεις και θέσεις της Ιορδανίας για το θέμα αυτό.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ιορδανία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά αλλά και στην εξωτερική μας πολιτική και μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως ένα από τους Πρέσβεις σας στην ΕΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.