Πτηνολογικός Σύνδεσμος: “Ορόσημο η Σύνοδος για τη Φύση”

Άτομα και βιομηχανίες από όλη την Ευρώπη έχουν συμφωνήσει, τόσο επί τόπου όσο και διαδικτυακά, ότι υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και όχι για την αποδυνάμωσή της σημειώνει σε δελτίο Τύπου ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος.

Χθες, όπως αναφέρεται, στη Σύνοδο για τη Φύση, με τίτλο «Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Προστασία της Φύσης» (“Conference on the Fitness Check of EU Nature Legislation”), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ολλανδία και η Σλοβακία πρόσθεσαν τις φωνές τους στον αυξανόμενο αριθμό κυβερνήσεων που υποστηρίζουν τις Οδηγίες για τα Πουλιά και τους Οικοτόπους, επίσης γνωστές ως Οδηγίες για τη Φύση.

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσώπων, όπως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Καρμένου Βέλλα, και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENVI) Daniel Calleja Crespo, η Σύνοδος αποτέλεσε ευκαιρία για απευθείας έκκληση προς τους νομοθέτες να μην αναθεωρήσουν τις Οδηγίες για τη Φύση.

Όπως σημειώνεται, η ημέρα ξεκίνησε με μια «επιταγή» την οποία παρέδωσαν εθελοντές στον Επίτροπο Βέλλα και η οποία εκπροσωπούσε περισσότερο από μισό εκατομμύριο πολίτες που είχαν υποστηρίξει τη νομοθεσία σε δημόσια διαβούλευση το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Οδηγίες για τη Φύση βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης στα πλαίσια των προσπαθειών της Επιτροπής για τη «βελτίωση της νομοθεσίας».

Στην αίθουσα της διάσκεψης το μήνυμα ήταν ότι η νομοθεσία πρέπει να προστατευθεί ενώ παράλληλα το επίσημο hashtag της εκδήλωσης ήταν το ‘NatureFit4All’, το οποίο ήταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή hashtags του Twitter κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας με την πλειοψηφία των tweets να υποστηρίζουν τη νομοθεσία.

«Αν και ο αγώνας για την προστασία των Οδηγιών για τη Φύση και για την εξασφάλιση της καλύτερης εφαρμογής τους συνεχίζεται, η χτεσινή μέρα εντούτοις αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για το μέλλον. Από Κράτη Μέλη μέχρι βιομηχανίες, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κύμα υποστήριξης για πραγματική δράση για την προστασία της φύσης» αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για το μέλλον των Οδηγιών αναμένονται τον Απρίλιο 2016, με το τέλος της διαδικασίας αναθεώρησης.